Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive şi Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere organizează, zilele acestea, la Buzău, concomitent, în premieră, Concursul Naţional pentru Elevi cu Deficienţe de Auz şi Concursul Naţional pentru Elevi cu Deficienţe de Vedere. La competiții participă aproape 100 de elevi din toată ţara, relatează ziarullumina.ro.
„Este o premieră ca aceste două concursuri să se desfăşoare în acelaşi timp, în acelaşi judeţ. Drept este că există ambele tipuri de şcoli – şi pentru copiii cu deficienţe de vedere, şi pentru copiii cu deficienţe de auz -, şi atunci a fost cumva mai uşor să organizăm cele două competiţii în acelaşi judeţ. Sunt peste 100 de participanţi, aproape 30 de cadre didactice din comisia naţională, aceşti copii sunt însoţiţi de alte cadre didactice, deci numărul total al participanţilor se apropie de 160-170 de persoane”, a declarat reprezentantul Ministerului Educaţiei, Liana Mitran.
Concursurile, care se desfășoară între 15 și 18 mai 2024, au ca obiectiv stimularea şi dezvoltarea gândirii ştiinţifice, stimularea creativităţii, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de competiţie. „Fiecare dintre voi aţi fost înzestraţi de Dumnezeu cu anumite daruri şi este bine ca prin intermediul acestor concursuri şcolare să puneţi laolaltă toate darurile, mă refer la preţuire, la iubire, la respect, pentru că acest concurs vă oferă oportunitatea de a relaţiona, de a vă descoperi unul pe celălalt, de a împărtăşi experienţe, să descoperiţi obiective religioase şi culturale din oraşul Buzău. În ceea ce priveşte premiile, eu vă spun că toţi sunteţi câştigători. Înainte de toate, câştigaţi bucuria întâlnirii cu celălalt”, a transmis consilierul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, părintele Dan Necula, potrivit Agerpres.
Concursul Naţional pentru Elevii Deficienţi de Auz se adresează celor din clasele a VII-a şi a VIII-a din şcolile speciale pentru deficienţi de auz din ţară. Astfel, la Buzău, concurează 53 de elevi, însoțiți de 40 de cadre didactice. În ceea ce privește Concursul Naţional pentru Elevi cu Deficienţe de Vedere, competiția a debutat în 1987 chiar la Buzău, fiind o inițiativă a Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a şcolilor de profil din ţară. La ediția actuală participă 40 de elevi cu deficienţe de vedere, susținuți, de asemenea, de 40 de profesori. „Acest concurs nu este doar pentru probele în sine, ci şi despre socializare, despre prietenii, care se leagă uneori pe viaţă, şi despre timp petrecut frumos”, a precizat directorul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficienţe Auditive, Antuanela Marinov.
Începând cu anul 2010, cele două competiții, care promovează egalitatea de şanse în educaţie şi integrarea tinerilor cu dizabilităţi vizuale şi de auz, se organizează sub egida Ministerului Educaţiei. (C. Z.)