Ziua de 8 mai este zi de sărbătoare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. În această zi, în anul 2008, a avut loc momentul solemn al întronizării primului Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în persoana Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, în biserica Sant’Anastasio, a Parohiei Sfântul Antonie cel Mare, din orașul Lucca (Toscana), în prezența unui sobor de ierarhi și preoți, relatează Theofania.
Printre realizările și binefacerile dobândite în cei 16 ani de la înființare, evidențiem: cumpărarea unui sediu propriu (2008), obținerea recunoașterii juridice, prin decret prezidențial (2011), înființarea a peste 200 de parohii și a 8 comunități monastice și organizarea slujirii pastoral-misionare în cele 26 de protopopiate. De asemenea, s-au înființat: Frăția Nepsis, a tinerilor ortodocși, San Lorenzo dei romeni ETS – asociația caritabilă a episcopiei, Centrul de Studii Teologice Sfântul Dionisie Exiguul (CDSE), Extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.
Vieții duhovnicești a românilor din Italia, San Marino și Malta i s-a acordat o prioritate deosebită, un loc aparte ocupându-l catehizarea tinerilor și adulților. Aceștia au la dispoziție e varietate de broșuri, foi pastoral-duhovnicești sau reviste (Merinde pentru suflet, Apostolia – ediția de Italia, revista Theologica), distribuite la nivel eparhial. Tinerii și copii beneficiază de organizarea de tabere, întâlniri și conferințe, precum și de sesiuni de formare a cateheților și animatorilor pentru tabere.
Activitățile caritabile și diaconiile destinate bolnavilor, săracilor, celor pribegiți, precum și celor aflați în închisori, împreună cu sprijinul acordat familiilor care se confruntă cu dificultăți de ordin relațional sau financiar, alături de cursurile de formare ale clerului și ale operatorilor sociali, s-au dezvoltat, în mod constant, atrăgând un număr tot mai mare de participanți și de voluntari.
Nu uităm nici sacrificiul și curajul celor care au contribuit la construcția sau achiziționarea și amenajarea lăcașurilor de închinare, precum și a așezămintelor sociale sau culturale, care s-au transformat în adevărate oaze spirituale pentru credincioși.
Mijloacele de comunicare în masă s-au dedicat propovăduirii credinței și promovării valorilor spirituale și culturale românești, prin intermediul site-urilor de internet create la nivel eparhial și parohial. Portalul Theofania, alături de canalele de socializare, urmărite de mii de credincioși, reprezintă o frumoasă și promițătoare realizare a activității online a Episcopiei.
Momentul împlinirii celor 16 ani a fost marcat, miercuri, 8 mai 2024, la Centrul Eparhial de la Roma, prin slujirea Dumnezeieștii Liturghii. Alături de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, au slujit Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-vicar al Episcopiei, Preacucernicul Părinte Gheorghe Militaru, Vicarul administrativ al eparhiei, consilieri eparhiali și protopopi, cărora li s-a alăturat un bogat sobor de preoți și diaconi.
Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a adresat celor prezenți un cuvânt ocazional, aducând mulțumiri lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste clerul, monahii și credincioșii din Eparhie, rememorând bucuriile spirituale trăite în cei 16 ani de existență a acesteia.
La eveniment, au participat reprezentanții ambasadelor României în Italia și pe lângă Sfântul Scaun, Ambasadorul Republicii Moldova, domnul Anatolie Urecheanu, precum și Consulul General al României la Roma, domnul Marian Popescu, care a adresat un cuvânt ocazional.
PS Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
Ierarhul s-a născut la 05 martie 1970, la Gura Râului, județul Sibiu, fiind al IV-lea din cei 6 copii ai Preotului Gheorghe Șpan și Preotesei Emilia Șpan. În anul 1988, a absolvit Liceul de Matematică-Fizică Gheorghe Lazăr din Sibiu. În perioada 1989 – 1993, a urmat cursurile Facultății de Teologie Andrei Șaguna din Sibiu, iar mai apoi cursurile doctorale (1994 – 1998), la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris.
În ziua de 21 ianuarie 1994, este hirotonit diacon pe seama capelei Facultății de Teologie din Sibiu, iar mai apoi este hirotonit preot celib, pe seama aceleiași capele, în 6 martie 1994.
În anul 1999, este transferat canonic din Arhiepiscopia Sibiului în Mitropolia Ortodoxa Română a Europei Occidentale și Meridionale de la Paris și este numit preot paroh al Parohiei “Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva” din Paris.
În data de 21 iunie 2001, este tuns în monahism.
Duminică, 21 octombrie 2001, este hirotonit arhiereu, în Biserica “Sfântul Iosif” a Parohiei ortodoxe române din Bordeaux, ca episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.
În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales drept cel dintâi Episcop Ortodox Român al Italiei, fiind întronizat la 8 mai 2008.
Departamentul pentru Comunicare și Imagine al EORI