Vineri, 31 mai 2024, de la ora 13:00, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, a avut loc vernisajul expoziţiei-concurs „Ilustraţii de poveste”, aflată la ediţia a II-a. Concursul, a cărui temă a fost ilustraţia de carte, s-a adresat tuturor elevilor de la Liceele de Artă, fiind singurul de acest fel din ţară, informează Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.
Proiectul a fost iniţiat şi organizat de Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani, reprezentat de Director Beatrice-Cătălina Păpădie, coordonatori fiind profesorii de specialitate Genoveva Dolhescu şi Ciprian Andruşcă.
Din partea Inspectoratului Şcolar General au participat Bogdan-Gheorghe Suruciuc, inspector școlar general şi Cristina Bălăucă, inspector școlar general adjunct.
Alți participanți:
– Ersilia Iacob, manager al Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu;
– Ala Sainenco, manager al „Memorialului Eminescu” Ipoteşti;
– Dan Tupiluş, director adjunct al Memorialul Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”;
– Beatrice-Cătălina Păpădie, directorul Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani;
– Ionuţ Manta, director adjunct la același liceu;
– profesori coordonatori, elevi, cadre didactice și părinţi.
Ilustraţia de carte este un gen prin care se prezintă tipuri sau momente esenţiale ale unui text, având, de multe ori, şi rol ornamental.
De aceea necesită răbdare, imaginaţie şi o capacitate înnăscută de a te juca liber cu nuanţe, forme, chipuri şi idei. Îngemănându-se cu literatura, ilustraţia de carte bucură sufletul şi al celui care o realizează, şi al celui care o primeşte.
Raluca Doroftei, în „Observator cultural”, mărturiseşte că „dilema genului stă în însăşi natura sa precară, duplicitară: un gen de limită între literatură şi plastică; o poziţie marginală între artele grafice; o reputaţie paradoxală – pozitivă şi negativă – de activitate utilă şi totuşi fără atributul majorului, puţin gratuită, puţin secundară. Cu toate acestea, i se inchină bienale: la Brno, Ljubljana, Lugano.”
Elevii Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani şi cei ai Liceelor de Artă din ţară i-au închinat Expoziţia-concurs, la care au expus tablouri care impresionează prin creativitate, sensibilitate şi refac drumul către lumea fascinantă în care intri cu „a fost odată ca niciodată” şi te întorci la „şi au trăit fericiţi până la adânci bătrâneţi.”
Între cele două expresii, povestea şi ilustraţia cresc una dintr-alta, altoite de penelul copiilor şi adolescenţilor.
Parteneri de proiect:
– Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani,
– Muzeul Județean,
– Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”,
– Direcția Judeţeană pentru Cultură
– Memorialul Ipotești,
Premianții și profesorii acestora au asigurată o tabăra de creație.
