Absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine săptămâna viitoare probele scrise din cadrul examenului de Evaluare Naţională: marţi, 25 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura română, joi, 27 iunie – proba scrisă la Matematică, iar vineri, 28 iunie – proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Lucrările elevilor vor fi corectate digitalizat, iar Ministerul Educaţiei a transmis o serie de precizări referitoare la modul în care candidaţii pot corecta greşelile pe foaia de examen, informează ziarullumina.ro.
La limba și literatura română și/sau maternă sunt permise „sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră sau delimitarea propozițiilor în frază”, în timp ce la figurile de la proba de matematică „sunt permise marcajele pe figură și completarea figurilor cu creion sau stilou/pix de culoare albastră sau realizarea unor figuri geometrice (cu creion sau stilou/pix de culoare albastră) în spațiul pus la dispoziție pentru rezolvarea problemelor”.
Dacă un elev greşeşte iniţial un răspuns, iar ulterior doreşte să-l corecteze, acest lucru poate fi făcut, la Limba şi literatura română/maternă, „prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect; dacă răspunsul constă în marcarea cu X a unei opțiuni, acesta poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect”.
La matematică, „un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect”. De asemenea, dacă elevul revine asupra răspunsului încercuit inițial și consideră ca fiind corectă o altă variantă, aceasta va fi scrisă în spațiul dedicat punctajului atribuit exercițiului, aflat lângă zona cu cele patru variante de răspuns.
Potrivit metodologiei de examen, candidaţii nu pot părăsi sala de examen mai devreme de o oră de la începerea probei scrise, iar atunci când o fac, nu vor primi subiectele.
În ceea ce priveşte corectarea lucrărilor, aceasta se va face digitalizat, lucrarea va fi scanată în prezenţa elevilor şi va fi secretizată automat în platforma digitală, urmând a fi transmisă spre evaluare către doi profesori corectori. În situația în care diferențele de notare între evaluatori sunt mai mari de 1 punct, platforma identifică aceste lucrări și le repartizează automat altor doi evaluatori. „După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note. După eliminarea celor două note/valori extreme, nota finală se calculează ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală și este înregistrată în catalogul evaluării naționale”, se precizează în metodologia de examen.
În data de 3 iulie 2024, până la ora 14:00, se vor afișa rezultatele în aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00-19:00, și a doua zi, în 4 iulie 2024, în intervalul orar 8:00-12:00, candidaţii nemulţumiţi de notele primite vor putea depune contestaţii. În data de 9 iulie vor fi afișate rezultatele finale după soluționarea contestațiilor.