Ministerul Sănătății (MS) urmărește să îmbunătățească accesul pacienților cronici la medicamente de ultimă generație, prin extinderea listei de medicamente compensate și gratuite, scrie doctorulzilei.ro.
La cererea MS, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern care include introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 de molecule inovative, dintre care 22 sunt complet noi și nu au fost listate anterior.
De asemenea, această actualizare include și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum și Apremilastum), care sunt introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în Hotărârea de Guvern 720/2008.
Noi medicamente pe lista de compensate
Medicamentele inovative sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul:
– Hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D
– Ciroza hepatică
-Boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice
– Colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice)
– Poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă
– Boli endocrine și metabolice
– Boala cronică de rinichi – faza predializă
– Boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare)
– Boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt
– Poliartrita reumatoidă
– Artropatia psoriazică
– Spondiloartrita axială
– Psoriazis cronic sever
„Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți.
Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români.
Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a declarat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Programul naţional de oncologie se completează cu șase noi molecule de ultimă generație: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.
Un articol de Elena Oceanu
Sursa: doctorulzilei.ro.