În perioada 17-19 mai 2024, membrii Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Iași au participat la un schimb de experiență organizat de către voluntarii ASCOR – Filiala Alba Iulia. Timp de trei zile, tinerii au participat la diversele activități organizate cu acest prilej, relatează doxologia.ro.
Astfel, studenții au vizitat Cetatea Marii Uniri și împrejurimile sale, au purtat diferite dialoguri duhovnicești și, nu în ultimul rând, au schimbat impresii, opinii și idealuri despre viitor cu gazdele din capitala Marii Uniri.
Activitățile au debutat vineri, 17 mai, cu vizitarea bisericii memoriale „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, context în care a avut loc o întâlnire de suflet cu părintele paroh Florin Botezan, președinte al ASCOR București între anii 1993-1995.
A doua zi (sâmbătă, 18 mai) a cuprins vizitarea mai multor obiective din municipiul Alba Iulia. Încă de la orele dimineții, tinerii ieșeni au avut bucuria de a poposi la Catedrala Reîntregirii, Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail”, Piața Cetății, Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „1 Decembrie 1918” și Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. De asemenea, studenții din cadrul ASCOR Iași au avut parte de un tur ghidat cu autobuzele electrice prin șanțurile Cetății, după care au participat la o vânătoare de comori. Nu în ultimul rând, tinerii ieșeni au parcurs traseele Parcului de Aventură „Dynamis”, după care au efectuat o drumeție în Parcul Dendrologic (zona Panoramic) și au participat la o seară de folk.
Duminică, 19 mai, studenții au vizitat două vetre monahale din județul Alba. Începând cu ora 9.45, tinerii au participat la Sfânta Liturghie, oficiată la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Tinerii ieșeni au oferit răspunsurile liturgice și au vizitat împrejurimile schitului, bucurându-se de cuvintele de învățătură adresate de părinții mănăstirii. Apoi, în a doua parte a zilei, studenții ieșeni au poposit la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț. Membrii ASCOR Iași au admirat frumusețea deosebită a așezământului situat la poalele Munților Trascău, după care s-au recules la mormântul arhimandritului Dometie Manolache. Experiențele împărtășite s-au dovedit a fi binevenite în rândul tinerilor, constituind o alternativă sănătoasă de a petrece timpul liber.