Seară emoționantă la Muzeul Civilizațiilor din Roma, unde a fost inaugurată, la 17 iunie 2024, expoziția „ROMÂNIA-ITALIA: Arta broderiei și a ceramicii, patrimoniul umanității”, în prezența unui public numeros, informează Ambasada României în Italia.
Costume populare din mai multe regiuni ale României provenind din patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, au fost expuse alături de costume tradiționale italiene și de numeroase obiecte de ceramică, într-un dialog al tradițiilor populare din cele două țări.
La inaugurare au luat cuvântul ambasadorul Gabriela Dancău, directorul Muzeului Civilizațiilor din Roma Andrea Viliani, președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei Federico Mollicone, directorul Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” Paulina Popoiu și directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu.
Directorul Muzeului Civilizațiilor din Roma, Andrea Viliani, a evidențiat importanța tradițiilor în definirea culturilor și cunoașterii reciproce între România și Italia, manifestând întreaga deschidere a muzeului pentru găzduirea expoziției.
În intervenția sa, ambasadorul român a arătat că marcarea Zilei Universale a Iei la Roma, prin expoziția de costume tradiționale și obiecte de ceramică, își propune să evidențieze încă o dată puternicele legături culturale româno-italiene, pornind de la moștenirea latină comună și încheind cu relația privilegiată și de prietenie dintre cele două popoare. „România are o vastă ofertă culturală de prezentat publicului italian. Sunt recunoscătoare autorităților italiene pentru deschiderea de care dau dovadă cu fiecare prilej de colaborare”.
Președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Federico Mollicone, a argumentat, în intervenția sa, în favoarea unei diplomații culturale care are la bază simboluri străvechi comune, felicitând organizatorii pentru eforturile de evidențiere a legăturilor culturale dintre Italia și România.
Directorul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Paulina Popoiu, a subliniat necesitatea întăririi dialogului cultural „între civilizații, între popoare, între oameni”, în special ținând cont de actualele provocări cu care se confruntă societatea. „Cultura a creat și continuă să creeze poduri între oameni, poduri între civilizații.”
Directorul general al Romfilatelia, Cristina Popescu, a invitat publicul prezent să descopere obiceiurile și tradițiile poporului român prin intermediul panourilor filatelice dedicate iei și ceramicii românești special concepute pentru expoziție.
Expoziția este organizată în capitala italiană de Ambasada României în Italia, alături de Președinția Comisiei de Cultură din Camera Deputaților a Parlamentului Italiei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, Muzeul Civilizațiilor din Roma și Accademia di Romania in Roma și poate fi vizitată în perioada 18 iunie-14 iulie 2024. În cadrul expoziției vor mai fi organizate o conferință tematică și ateliere de țesut destinate copiilor.