Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Comănești, comuna Suharău, județul Botoșani, găzduiește în data de 2 august 2024, întâlnirea Cercului pastoral-misionar „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon”.
Din acest cerc fac parte parohiile din comuna Suharău și prin rotație, la fiecare Biserică parohială se oficiază în sobor câte o slujbă și se prezintă o temă misionară.
În cadrul întâlnirii de vineri, va fi susținută conferința cu tema „Pastorația și îngrijirea celor bolnavi” de către Preot Silviu Andrei Grigore, de la Parohia Smârdan.
Deoarece Anul 2024 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca „An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, dar şi „An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, temele prezentate la cercurile misionare se axează mai mult pe boală, suferință și vindecare.
Satul Comanești are o atestare documentară de peste 600 de ani, făcând parte din comuna Suharău, județul Botoșani. Comunitatea din Comănești este una vie, rodnică prin prezenta familiilor iubitoare de prunci, dar și a bătrânilor satului.
Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ – Comăneşti din comuna Suharău, judeţul Botoşani, a derulat în trecut, o serie de activităţi cu scop misionar şi filantropic în sânul comunităţii, în cadrul proiectului „Toiagul viu al bătrâneţii“.
Preotul paroh Paul-Andrei Zmeu, are în vedere 20 din casele din parohie în care sunt bătrâni singuri, fie văduvi sau văduve, de care se ocupă îndeaproape și îi ajută la nevoie.
„Duminică, după Liturghie, împreună cu tinerii din parohie, am păşit pragul caselor bătrânilor cu flori în mână, oferindu-le şi câte un pachet. Bucuria a venit din ambele părţi: a bătrânilor, pentru că nu au fost uitaţi de cei din jur, şi a copiilor, pentru că au avut ocazia să afle poveşti de viaţă şi să ia câte un sfat din experienţa vârstnicilor din comunitate. Au fost şi două cazuri copleşitoare în care bătrânii au fost găsiţi la poartă, aşteptând, vădit emoţionaţi, sosirea vizitei. Ideea a plecat de la faptul că trebuie alinată cumva durerea cea mai mare a oamenilor, care nu este cauzată de boală, ci de singurătate, mai ales că parohiile rurale mici sunt alcătuite preponderent din oameni vârstnici, ai căror copii sunt plecaţi fie către zonele urbane, fie în străinătate“, a declarat într-un interviu pentru doxologia.ro, preotul Paul-Andrei Zmeu, parohul comunității din Comănești.