Potrivit Articolului 19 al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, „orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”, precizează site-ul tvrmoldova.md.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a lansat, la 12 martie 2008, marcarea acestei zile pentru a atrage atenţia la nivel internaţional asupra accesului liber neîngrădit la nivel global la reţeaua de internet. Prin marcarea acestei zile se urmăreşte creşterea gradului de conştientizare publică asupra importanţei reprezentate de schimbul de idei şi de informaţii în mediul online, pentru că internetul reprezintă un mediu de manifestare a libertăţii de expresie şi de gândire. Libertatea de expresie reprezintă un deziderat obligatoriu pentru fiecare societate construită pe respectarea libertăţilor şi drepturilor fundamentale.
Libertatea privind accesul la internet a continuat să scadă în 2023 pentru cel de-al treisprezecelea an consecutiv, un impact parţial în acest sens fiind datorat gradului de implicare al utilizării programelor de inteligenţă artificială utilizate pentru identificarea mesajelor de dezinformare şi de cenzură asupra conţinutului online.

China are cel mai scăzut nivel al libertăţii privind accesul la internet, pentru cel de-al nouălea an consecutiv. În 55 din cele 70 de state monitorizate în raport, utilizatorii s-au confruntat cu repercusiuni juridice pentru mesajele exprimate în mediul online, un record comparativ cu alţi ani. În 41 de state, oamenii au fost atacaţi sau omorâţi ca rezultat al mesajelor postate în mediul online.
În anul 2023, la nivelul Uniunii, 92% din totalul persoanelor Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani au folosit internetul cel puţin o dată în decurs de trei luni.
Trei state membre, Luxemburg, Danemarca şi Suedia, au raportat o rată de 99% privind utilizarea internetului în 2023, iar cea mai mică proporţie s-a înregistrat în Bulgaria (80%), Croaţia (83%) şi Grecia (85%). În cursul anului 2023, 18% dintre utilizatorii de internet din Uniunea Europeană şi-au exprimat în mediul online opiniile civice şi politice, iar 54% au interacţionat cu autorităţile cu ajutorul platformelor online, arată tvrmoldova.md.
Sursa video: ISTORIA