Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei este marcată anual în data de 12 noiembrie, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Pneumonia este principala boală infecţioasă cauzatoare de moarte în rândul persoanelor în vârstă şi a celor foarte tinere, fiind responsabilă anual de circa 4 milioane de decese la nivel mondial, conform Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, scrie basilica.ro.
În România, decesele cauzate de gripă şi pneumonie se află pe locul al cincilea după bolile de inimă, accidentele cerebrovasculare, cancerul pulmonar şi bolile de ficat.
În 2021, pneumonia a provocat moartea a 2,2 milioane de persoane, dintre care 502.000 de copii, iar Covid-19 a ucis încă 10 milioane, potrivit Global Burden of Disease. Împreună, au provocat mai multe decese decât orice altă cauză, inclusiv bolile de inimă.
Copiii care trăiesc în zone cu rate scăzute de vaccinare şi malnutriţie în creştere şi în case care folosesc combustibili poluanţi pentru gătit şi încălzire sunt deosebit de vulnerabili. Adulţii în vârstă expuşi la poluarea aerului exterior – cel mai semnificativ din arderea combustibililor fosili – şi la fumat prezintă, de asemenea, un risc crescut.
Aproape jumătate din cele 1,5 milioane de decese din cauza pneumoniei în rândul adulţilor de peste 50 de ani sunt atribuite poluării aerului şi fumatului.
În fiecare an, de Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, membrii iniţiativei Every Breath Counts participă la apelul global la acţiune. Peste 100 de organizaţii din întreaga lume s-au alăturat deja Coaliţiei Every Breath Counts pentru a ajuta ţările să reducă decesele cauzate de pneumonie la toate vârstele şi din toate cauzele.