Conform estimărilor, în prezent, sunt mai mulţi oameni în sclavie decât au fost vreodată în istorie. În Europa, cele mai multe dintre victimele traficului de persoane sunt recrutate din est, din ţări predispuse sărăciei. România se află pe primul loc între ţările cu cele mai multe victime ale acestui fenomen infracţional, relatează TVR Moldova.
Mii de persoane din lume sunt exploatate în diferite forme, sexual sau prin muncă forţată, sclavia modernă fiind a doua cea mai profitabilă afacere ilegală după traficul de droguri, devansând traficul de arme.
Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Deşi sclavia modernă nu este definită prin lege, ea este folosită ca termen umbrelă care acoperă practici precum munca forţată, robia datornicilor, căsătoria forţată şi traficul de fiinţe umane. În esenţă, se referă la situaţii de exploatare pe care o persoană nu le poate refuza din cauza ameninţărilor, violenţei, coerciţiei, înşelăciunii şi/sau abuzului de putere.
În plus, peste 150 de milioane de copii sunt supuşi muncii forţate, aproape unul din zece copii din întreaga lume.