Poliţia de Frontieră Română celebrează, astăzi, 160 de ani de existență instituțională, aniversând momentul unificării istorice a grănicerilor români de pe ambele maluri ale Milcovului, de către regimul domnitorului Al. I. Cuza, la 24 iulie 1864, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 893, relatează Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual.
Parte distinctă a patrimoniului istoric şi a culturii organizaţionale consolidate în acești 160 de ani parcurși de la fondarea instituției care străjuiește hotarele României și, de peste 17 ani, și frontiera estică a Uniunii Europene, ziua de 24 iulie constituie, deopotrivă, o sărbătoare a spiritului de corp ce îi animă pe toţi poliţiştii de frontieră de pe întreg conturul țării. Fiecare dintre colegii noştri care patrulează, zi de zi, în preajma bornelor de hotar sau veghează Punctele de trecere a frontierei, se identifică, astăzi, mai mult decât oricând, cu destinul instituţiei din care face parte.
An de an, protocolar, 24 iulie este ziua în care se organizează ceremonii oficiale, presărate cu statistici şi discursuri preponderent optimiste, dar, în plan uman, este ziua întâlnirilor colegiale şi a prieteniei, ziua rememorării amintirilor, ziua când ,,veteranii” deapănă poveşti despre ,,ce” sau ,,cum” erau odinioară graniţele, foişoarele și culoarul bornelor de frontieră sau despre controlul de noapte, la lumina feştilei, al făşiei arate, despre telefonul cu manivelă de la Pichetul de grăniceri şi despre multe altele… pentru că așa erau vremurile atunci.