La 26 iulie 1920, în cadrul Secţiei a VI-a Istoric din Marele Stat Major, a fost înfiinţat un depozit de arhivă istorică, unde urmau a fi adunate documentele create de structurile Armatei Române în perioada Campaniei din 1913 și a Războiului de Întregire din 1916-1919, relatează htArhivele Militare Naționale Române.
În amintirea acestui eveniment, la data de 26 iulie este aniversată Ziua Arhivelor Militare.
În anul 1923, prin Decizia ministerială nr. 15/16.01.1923, se prevedea constituirea arhivei generale a Ministerului de Război, compusă din dosarele mai vechi de 3 ani ale direcţiilor şi serviciilor ministerului. Depozitarea, conservarea şi manipularea materialului documentar intra în atribuţiile Secretariatului General care se servea în acest scop de direcţiile şi serviciile ministerului, de arhivarul general şi de Şeful Depozitului de Unelte şi Materiale de la Mogoşoaia, care era, în acelaşi timp, şi şeful Depozitului Arhivelor.
Astfel ia naştere un al doilea depozit de arhivă militară la nivel central, cunoscut sub numele de Depozitul de Arhivă al Ministerului de Război, ce avea în păstrare, încă din 1925, un număr de circa 20.000 de dosare.
În anul 1931, arhiva generală a Ministerului de Război a fost mutată în zona Obor din București, pe lângă Depozitul general de imprimate.
În anul 1932 s-a stabilit ca arhiva neoperativă şi arhiva creată înainte de anul 1900 va fi predată la Direcţia Generală a Arhivelor Statului. În același an Decizia Ministerială nr. 67/1932 definea sintagma “arhive de război”, stabilind că documentele create de organismele militare în perioada 1913-1921 ilustrează un asemenea tip de arhivă, şi în consecinţă, trebuie păstrate permanent şi în condiţii corespunzătoare.
Primul regulament al arhivelor militare române – Regulamentul privitor la depozitarea şi conservarea arhivei, organizarea şi funcţionarea depozitelor de arhivă ale comandamentelor teritoriale, al Depozitului de arhivă al Ministerului Apărării Naţionale – Obor, şi cel al Serviciului Istoric, a intrat în vigoare în 1933 şi stabilea reguli unitare privind depozitarea şi conservarea arhivelor armatei, organizarea şi funcţionarea a 7 depozite regionale (corespunzătoare regiunilor de corp de armată/comandamente teritoriale), asigurând un caracter ştiinţific şi cu urmări pozitive asupra nivelului calitativ de păstrare a arhivei militare. Preocuparea pentru îmbunătăţirea activităţii pe linie de arhivă este continuată prin adoptarea la 2 aprilie 1934 a Regulamentului provizoriu al arhivelor de război şi registrul istoric, care stabilea modul concret de redactare, clasare, control şi adunare a arhivelor de război.
În anul 1939, Depozitul de Arhivă al Ministerului Apărării Naţionale a fost dislocat de la Obor la fortul Otopeni.
După Al Doilea Război Mondial, fostele depozite de arhivă ale comandamentelor teritoriale s-au transformat, în 15 iulie 1947, în depozite regionale, potrivit noii reorganizări teritoriale pe regiuni militare. Aceste depozite gestionau arhivele primite de la unităţile militare de pe teritoriul respectiv, excepţie făcând unităţile subordonate direct Ministerului Apărării Naţionale şi unităţile de aviaţie şi de marină, care îşi predau documentele la Depozitul de Arhivă al Ministerului Apărării Naţionale de la Otopeni
În anul 1949 situaţia depozitelor de arhivă se prezintă astfel: Depozitul Regional de Arhivă al Regiunii I Militare la Bârlad, Depozitul Regional de Arhivă al Regiunii II Militare la Otopeni, Depozitul Regional de Arhivă al Regiunii III Militare la Floreşti-Cluj, un subdepozit la Timişoara şi Depozitul Central de Arhivă la Otopeni.
În toamna anului 1958 Depozitul de Arhivă al Ministerului Forţelor Armate a fost mutat de la Otopeni în comuna Pantelimon.
La 1 iunie 1960 Depozitul de Arhivă al Ministerului Forţelor Armate, cu garnizoana la Râmnicu Sărat prin contopirea depozitelor regionale de arhivă cu Depozitul de Arhivă al Ministerului Forţelor Armate, cu data de 15 iunie 1960. Unitatea nou înfiinţată primea, pentru păstrare permanentă, arhiva tuturor compartimentelor din organica Ministerului Forţelor Armate, comandamentelor, marilor unităţi şi unităţilor armate, aflată în evidenţa depozitelor regionale de arhivă şi documentele mai vechi de trei ani create de toate structurile armatei.
În anul 1970 a început operaţiunea de microfilmare a arhivei istorice în vederea conservării şi securizării patrimoniului arhivistic militar naţional.
În anul 1973 Depozitul de Arhivă al Ministerului Forţelor Armate a fost mutat de la Râmnicu Sărat la Pitești, în fosta cazarmă a Regimentului 4 „Argeș”, unde se află și în prezent.
În anul 1998 au fost înființate depozitele intermediare de arhivă ale categoriilor de forțe: terestră, navală și aeriană. Tot în acest an vede lumina tiparului primul număr al revistei „Document – Buletinul Arhivelor Militare Române”, revistă care, în anul 2003, va împlini un sfert de veac de activitate.
Arhiva istorică a Armatei României constituie un tezaur de inestimabilă valoare prin numeroasele documente de o deosebită importanţă istorică care sunt tot atâtea mărturii destinate generaţiilor viitoare pentru a cunoaşte luptele şi sacrificiile ostaşilor români pentru apărarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei României.
Cărți în dar, de Ziua Culturii Naționale
Pentru a marca într-un mod inedit Ziua Culturii Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, reprezentat de prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar...