Ziua Europeană a Limbilor este celebrată joi în Uniunea Europeană. Anul acesta, Comisia Europeană a realizat și un barometru al limbilor vorbite în UE, scrie basilica.ro.
Ziua a fost instituită de Consiliul Europei în 6 decembrie 2001 și este marcată anual în data de 26 septembrie. Scopul ei este promovarea diversității culturale a Europei și încurajarea oamenilor de toate vârstele să învețe limbi străine. De asemenea, este și un bun prilej de celebrare a muncii traducătorilor și interpreților.
În acest scop, Comisia Europeană organizează conferințe online, iar organizațiile din diverse țări desfășoară teste online, ateliere de traducere, cursuri de limbi străine, lansări de carte și alte evenimente culturale.
Anul acesta, de Ziua Europeană a Limbilor se discută Eurobarometrul 2024 „Europenii și limbile lor”. Studiul a descoperit că 3 din 5 europeni sunt fluenți în cel puțin o altă limbă decât cea maternă.
Engleza ca limbă străină sau ca a doua limbă este vorbită de aproape jumătate dintre europeni (47%) la nivelul populației generale. Pe segmentul populației tinere, acest procent este de aproximativ 70%.
Cele mai vorbite limbi în UE după engleză sunt franceza (11%), germana (10%) și spaniola (7%).
Studiul arată că acestea sunt și limbile pe care românii le consideră cele mai utile pentru dezvoltarea lor personală și pentru carieră.
Motivele principale ale românilor pentru învățarea unei limbi străine sunt, în ordine: munca în străinătate, obținerea unui loc de muncă mai bun în țară sau vacanțele în străinătate.