Ziua mondială maritimă este marcată, anual, în ultima zi de joi a lunii septembrie.
Scopul zilei este de a atrage atenţia asupra importanţei siguranţei transportului şi securităţii maritime, protejarea mediului marin şi pentru a sublinia un aspect special al activităţii Organizaţiei Internaţionale Maritime, potrivit site-ului twinkl.ro.
Ziua Mondială a Mediului Marin este un eveniment foarte important, instituit de ONU (Organizația Națiunilor Unite) și OMI (Organizația Maritimă Internațională).
Această zi marcantă pentru mediul înconjurător este una dintre cele mai semnificative, căci vizează importanța mediului subacvatic și ridică problema poluării. Aceasta este sărbătorită în fiecare an, pe 25 septembrie. Ziua Mondială a Mediului Marin reprezintă o unealtă de informare și sensibilizare a populației cu privire la schimbările care au loc în mediul marin.
Ce este mediul marin?
Mediul marin reprezintă totalitatea mărilor și oceanelor de pe planetă, de la zonele polare până la Ecuator, de la cele mai mici până la cele mai mari adâncimi. Acesta este format din multitudinea de organisme vii ce trăiesc în apele pline de mister, de la microorganisme la uriașa balenă albastră. Toate acestea fac parte din biodiversitatea mediului marin, ce trebuie protejată în fața poluării excesive.
Cum este poluat mediul marin?
În primul rând, mediul marin dispune de o mulțime de resurse naturale prețioase pentru om — țițeiul, gazele naturale sau peștii. Astfel, oamenii au dezvoltat industrii bazate pe exploatarea țițeiului și gazelor naturale din adâncuri, au încurajat pescuitul excesiv, fără a lua în calcul dezechilibrul produs în acest mediu plin de viață.
În al doilea rând, o altă sursă de poluare este și plasticul ce ajunge în apele mărilor și oceanelor. Acest fapt nu numai că afectează biodiversitatea, prin faptul că animalele ajung să se prindă în bucăți de plastic, dar are un impact major asupra transportului maritim și asupra încălzirii globale.
De aceea, Ziua Mondială a Mediului Marin este o oportunitate grozavă pentru a vorbi despre acest aspect important!
Acțiuni împotriva poluării
Directiva Marină (MSFD) a fost adoptată în 2008 și este un instrument legal, la nivelul Uniunii Europene, ce oferă oportunitatea de a acționa în vederea combaterii deșeurilor marine. Scopul pricipal al acestei directive este de a proteja mediul marin al Europei și încurajează toate statele membre să evalueze sursele, tendințele și impactul acestor deșeuri.
La nivel global, trei dintre cele mai importante convenții ce militează pentru protejarea mediului marin sunt:
- Convenția Internațională pentru Prevenirea Poluării din Vapoare (MARPOL);
- Convenția de la Londra pentru Prevenirea Poluării Marine prin Aruncarea Deșeurilor și a Altor Substanțe;
- Convenția Națiunilor Unite asupra Legii Mării (UNCLOS).