Data de 27 ianuarie a fost aleasă drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Hotărârea adoptării și marcării acestui eveniment a aparținut Rezoluției Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), pe 1 noiembrie 2005.
Alegerea acestei zile, 27 ianuarie, ca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, nu este întâmplătoare; 27 ianuarie 1945 a fost ziua în care armata rusă a eliberat cel mai mare lagăr de exterminare a evreilor și a altor naționalități — lagărul de la Auschwitz – Birkenau (situat astăzi pe teritoriul Poloniei). Acea zi a arătat descoperirile făcute în ceea ce privește ororile și tortura la care fuseseră supuși milioane de oameni, sub conducerea liderului politic nazist Adolf Hitler, precizează site-ul twinkl.ro.
Holocaustul a însemnat exterminarea populației evreiești, prin intermediul a numeroase și groaznice modalități, de către naziști, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Termenul se mai referă și la asasinarea în masă a populației. Acest lucru făcea parte din planul Germaniei naziste, care îi vedea pe evrei ca pe o problemă, indiferent de statul în care aceștia locuiau, iar pentru aceasta au pus la cale „soluția finală a problemei evreiești”.
În anul 1998, 31 de state, majoritar din Europa, au întemeiat o organizație interguvernamentală, ce are drept scop promovarea unor activități de educație, de cercetare și de comemorare a Holocaustului.
Populația care avea să fie închisă în lagărele de exterminare, și nu fusese ucisă anterior, avea să fie exploatată în alte feluri. Oamenii fuseseră angajați în agricultură și în industrie, pentru ca munca forțată să le aducă, în final, moartea. Proverbul după care se ghidau germanii era Arbeit macht frei. (ro: Munca te face liber.)
Oameni nevinovați au fost omorâți de politicile naziste doar pentru că se născuseră evrei. Indiferent dacă au supraviețuit sau nu Holocaustului, cert este că au fost victime ale acestui masacru, iar comemorarea acestora a intrat în responsabilitatea posterității. Lecturarea și documentarea despre acest fenomen care a marcat poporul evreu, mai ales numeric, este esențială.
Una dintre cele mai mari opere literare din lume pe tema Holocaustului este „Jurnalul Annei Frank”, scris de o tânără evreică de naționalitate germană. Avea doar 15 ani când a murit, dar a reușit să surprindă în jurnalele sale doi ani din viață. Aceștia erau anii în care ea și familia ei se ascunseseră de persecuțiile naziste, într-o casă din Amsterdam. Jurnalul a fost publicat ulterior de tatăl ei, iar casa este acum un muzeu deschis publicului.
Sursa video: youtube TVR