Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoșani – d. 9 martie 1944, București), naturalist, biolog darwinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog și profesor universitar român. S-a nascut la Iasi, unde a si urmat liceul, avandu-I ca si coleg pe Emil Racovita. A studiat apoi la Universitatea din Jena cu celebrul naturalist Ernst Haeckel, dupa care si-a aprofundat cunostintele in Franta si Italia, potrivit site-ului unitischimbam.ro.
Revenit in tara a inceput sa cerceteze fauna din Marea Neagra si Dunare. El este cel care a pus bazele scolii romanesti de ihtiologie si hidrobiologie. In 1932, a infiintat Institutul Biooceanografic din Constanta, munca sa concretizandu-se in peste 100 de lucrari. Antipa a fost cel care a folosit pentru prima data dioramele biologice.
La 1 aprilie 1893, printr-un ordin semnat de ministrul Cultelor si Instructiunii Publice, Take Ionescu, a fost numit in functia de director al sectiei de zoologie a muzeului, in fruntea caruia s-a aflat 51 de ani. La un an de la preluarea conducerii institutiei a reusit sa finalizeze constructia unui nou sediu pentru muzeu, aceasta fiind prima cladire din Romanie construita cu acest scop.
Cu ocazia celebrarii a 100 de ani de la realizarea primelor colectii muzeistice, pe 23 mai 1933, regele Carol al II-lea a decis ca muzeul sa preia numele savantului roman. Grigore Antipa s-a stins din viata in Bucuresti, in ziua de 9 martie 1944.
https://www.youtube.com/embed/7XzVIOHJkSw?wmode=opaque https://www.youtube.com/embed/XSKTzmMA7bg?wmode=opaque Sursa Video: Radio Romania Regional.