De ce sărbătorim Ziua Mondială a Ciocolatei?
Sărbătoarea a început să fie celebrată începând cu anul 2009 și marchează un moment important — introducerea ciocolatei pe continentul european în iulie 1550.
Ciocolata poate fi savurată în numeroase preparate de patiserie și cofetărie, dar poate fi mâncată și ca atare. Specialiștii nutriționiști recomandă alegerea unor produse cu ciocolată care să conțină un procent ridicat de cacao și cu cât mai puțin zahăr adăugat.
Curiozități despre ciocolată:
– în trecut, boabele de cacao, din care se prepară ciocolata, erau folosite ca bani. Maiașii și aztecii le foloseau ca să își plătească mâncarea, taxele sau hainele;
– ciocolata pură este de fapt o pastă din pudra de cacao și este amară, iar ciocolata mai dulce, cea cu lapte, a fost inventată abia în 1875;
– a fost considerată pentru o bună perioadă drept „mâncarea zeilor”;
– Elveția se află în topul țărilor consumatoare de ciocolată;
– pentru jumătate de kilogram de ciocolată este nevoie de aproape 400 de boabe de cacao;
– cea mai renumită aromă de înghețată la nivel mondial este cea de ciocolată;
– ciocolata se topește atunci când atinge 30-32o Celsius;
– atleții consumă ciocolată pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive;
– consumul de ciocolată ar putea scădea tensiunea arterială;
– există mai multe muzee dedicate ciocolatei, în toată lumea: Belgia, Cuba, Estonia, Regatul Unit, Franța, Germania, Spania, Statele Unite ale Americii.
Resurse didactice pentru Ziua Mondială a Ciocolatei
Deși copiilor le-ar plăcea să sărbătorească acest eveniment în fiecare zi, Ziua Ciocolatei oferă ocazia perfectă de a-i lăsa să se răsfețe cu un meniu special pentru întreaga zi. Nu este nevoie să vă spunem ce trebuie să faceți pentru a sărbători această zi, nu-i așa? Bucurați-vă de ciocolată împreună cu întreaga familie! Unele moduri în care puteți încorpora ciocolata în mesele din această zi ar putea fi:
– mic dejun – Prima masă a zilei de sărbătoare poate include cerealele preferate, cu ciocolată, desigur, alături de lapte. Sau puteți încerca alături de cei mici o rețetă de smoothie. Și ce bine ar merge niște clătite cu cremă de ciocolată!;
– prânz – La desert, după ce micuții au mâncat tot din farfurie, ar putea gusta un sufleu de ciocolată;
– cină – După o cină copioasă, se cuvine un biscuit cu ciocolată sau o felie de tort cu cremă de ciocolată și fructe de pădure.