Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru este marcată anual la 7 septembrie, potrivit Rezoluţiei 74/212 adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) la 19 decembrie 2019. Rezoluţia subliniază importanţa şi necesitatea urgentă de a sensibiliza opinia publică la toate nivelurile, precum şi de a promova şi facilita acţiunile de îmbunătăţire a calităţii aerului, scrie Agenția de Mediu.
Poluarea aerului este o problemă la nivel local, global și al emisferei. Poluanții atmosferici emiși într-o țară pot fi transportați în atmosferă, contribuind sau ducând la o calitate scăzută a aerului în alte zone.
Pulberile în suspensie, dioxidul de azot și ozonul sunt recunoscuți în prezent drept cei trei poluanți care afectează cel mai grav sănătatea umană. Expunerile pe termen lung și cele maxime la acești poluanți variază ca gravitate și impact, provocând adverse efecte asupra stării de sănătate a populației.
Poluarea aerului afectează și mediul, prin intensificarea procesului de acidificare și eutrofizare, cauzată de excesul de substanțe nutritive care pătrund în ecosisteme.