Onorează tot ceea ce este frumos şi aduce plăcere estetică, sau chiar morală, şi aduce un omagiu celor ce lucrează în domeniul industriei frumuseţii – esteticieni, stilişti, designeri sau instructori de fitness. Ziua Mondială a Frumuseţii este marcată pe 9 septembrie începând din 1995, la iniţiativa Comitetului Internaţional al Esteticii şi Cosmeticii (SIDESKO), relatează TVR Moldova.
„Frumosul se simte, nu încape într-o definiţie” spunea Honoré de Balzac. „Aprecierea frumuseţii este determinată de gust” explica Immanuel Kant. „Frumuseţea va salva lumea” scria genialul Fiodor Dostoievski”. „Conştientizarea frumuseţii va salva lumea” sublinia şi pictorul-filozof Nikolai Roerich.
Frumuseţea este un termen abstract, ale cărui aspecte sunt legate de gusturile omului, iar stabilirea frumosului sau aprecierea lui sunt de natură subiectivă. Abilitatea unei persoane de a percepe frumuseţea este condiţionată de mediul în care a crescut sau de educaţia primită, dar dintotdeauna şi oriunde în lume, frumuseţea a ocupat un loc de preţ în viaţa tuturor.
Standardele frumuseţii
Caracterizarea unei persoane ca frumoasă este adesea bazată pe combinaţia de frumuseţe interioară care include factori psihologici care ţin de personalitate, inteligenţă, graţie, carismă, integritate, politeţe, eleganţă, şi de frumuseţe exterioară care include atribute fizice evaluate pe baze estetice.
Tradiţional, persoanele relativ tinere, cu pielea netedă, cu trupul bine proporţionat şi o faţă cu trăsături regulate au fost considerate, întotdeauna şi oriunde, drept cele mai frumoase.
Totuşi, standardele diferă de la ţară la ţară. Esther Honig şi-a trimis fotografia neprelucrată experţilor în Photoshop din toată lumea şi le-a spus: “Făceţi-mă frumoasă!”. Rezultatele au arătat cât de diferite sunt standardele de frumuseţe în lume şi că frumuseţea ţine de ochii privitorului.
De-a lungul timpului, standardele de frumuseţe s-au schimbat, odată cu valorile culturale.
Secolul XX a fost revoluţionar şi domeniul înfrumuseţării, iar marile concerne din industria frumuseţii au schimbat complet ideile despre modă, îngrijirea corpului, fitness, cosmetice şi make-up, utilizate de la vârste tot mai mici.
Astăzi, frumuseţea este percepută ca rezultatul unei griji atente pentru curăţenie, îngrijire, un mod sănătos de viaţă şi atitudine.
Un articol de Cristina Mirca
Sursa: TVR Moldova.