Încondeierea sau „împistritul” ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor şi obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specific românească, relatează Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
Deoarece oul roșu este purtătorul unor semnificații profunde legate de învierea lui Hristos şi de reînnoirea naturii, creștinii s-au ostenit să-l încondeieze, desenând cu ceară motive decorative ancestrale, de o rară frumusețe.
Tinerii Nepsis ai Şcolii Parohiale de la Parohia „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” din Rovigo au participat şi în acest an la un atelier de încondeiat ouă, sub îndrumarea doamnei preotese Georgiana Budui. Atelierul de încondeiat ouă a devenit o tradiţie anuală în cadrul Şcolii Parohiale din Rovigo, la această activitate participând cu drag atât cei mici, cât şi cei mari.
Prin acest atelier tinerii şi-au putut pune în valoare creativitatea şi au rememorat simbolistica încondeierii, precum şi şi a unor modele desenate pe ouăle de Paşti.
Oul încondeiat ne transmite bucurie, uimire, smerenie, împăcare, pentru că în ornamentația lui, de fapt, se operează cu simboluri (soare, luna, cruce, etc.), cu modele din natură (plante, animale, obiecte casnice) şi cu modele de țesături populare, cu tot repertoriul lor de semne sacre.
În prezent sunt folosite mai multe culori la încondeierea ouălor, fiecare din ele având un anume simbol şi anume: albul este simbol al purității, roșul semnifică viața (culoarea sângelui), albastrul este culoarea cerului şi a apei, negrul reprezintă fertilitatea, galbenul reprezintă soarele şi aurul, iar liniile pictate pe ouă simbolizează eternitatea.
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei