Unirea dintre bărbat şi femeie (mire şi mireasă) se împlineşte în Biserică, în Hristos, într-o rânduială liturgică numită Taina Cununiei, una dintre cele şapte Sfinte Taine ale Bisericii, scrie doxologia.ro.
În lunga rugăciune care precede punerea cununiilor pe capul mirilor se găseşte o imagine izbitoare: „Şi să vie peste dânşii bucuria aceea pe care a avut-o fericita Elena când a aflat cinstita Cruce”. Ne-am putea întreba: ce legătură are căsnicia cu aflarea adevăratei Cruci de către Sfânta Elena?
Neîndoielnic, răspunsul ţine de o foarte înaltă viziune asupra căsniciei, pe care o nutreşte Biserica şi o împărtăşeşte credincioşilor săi. Căci Biserica se roagă cu adevărat aici ca aceeaşi negrăită bucurie duhovnicească simţită de Sfânta Elena când a aflat adevărata Cruce să fie simţită de perechea proaspăt căsătorită, ce a aflat o nouă viaţă împreună în Hristos, făcută cu putinţă de biruinţa lui Hristos asupra morţii, prin moartea Lui cea dătătoare de viaţă pe aceeaşi Cruce.
Tot prin această trimitere Biserica reaminteşte perechii că dacă așează Crucea lui Hristos în centrul căsniciei, aceasta le va fi izvor de tămăduire şi de mare bucurie duhovnicească.
(David şi Mary Ford, Căsătoria ‒ cale spre sfinţenie)