Fermierii vor putea accesa din acest an credite pe termen lung, garantate de către statul român, pentru investiţii, capital de lucru și terenuri, noua măsură de sprijin fiind notificată deja la Comisia Europeană, potrivit ministrului agriculturii, Florin Barbu. În perioada următoare vor fi lansate numeroase programe pentru fermele mici, care să ducă la creșterea producţiei de produse autohtone. Unul dintre acestea se adresează fermierilor din zona montană și vizează achiziționarea de containere pentru procesarea laptelui.
Una din noutățile privind creditele agricole este că perioada de rambursare a creditelor agricole ar putea să crească, Ministerul Agriculturii fiind în discuții pe această temă cu Comisia Europeană.
„O să venim cu Creditul agricol prin care să le dăm fermierilor, cu o dobândă mai mică, accesul la creditare, cu o marjă fixă de 1,95% +ROBOR, garantat 100% de stat. Va fi, pe de o parte, pentru investiţii pe o perioadă de 20 de ani, inclusiv pentru achiziţionarea de terenuri, iar pe de altă parte, pentru capital de lucru pentru o perioadă de 10 ani. Vreau să cresc perioada de rambursare, să nu mai punem presiune pe fermieri să restituie în 5-6 ani aceşti bani către sistemul bancar. Am notificat deja la Comisia Europeană şi suntem în negocieri pentru creşterea perioadei de rambursare”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul agriculturii. Pe de altă parte, până acum, aproape 4.000 de fermieri au beneficiat de Creditul fermierului, un sprijin lansat pe cadrul Ucraina, cu o alocare de peste trei miliarde de lei. Pe lângă Creditul agricol, în perioada următoare vor fi lansate „foarte multe programe şi pentru fermele mici”, pentru a creşte producţia la produsele autohtone. „Sunt bani prin Planul Strategic prin care vom da un sprijin de 50.000 euro pentru ferma mică, 200.000 euro pentru dezvoltarea celor care s-au instalat ca tineri fermieri în perioada 2014-2020”, a spus Florin Barbu.
În opinia sa, trebuie făcute mici investiţii pentru a stimula cantitatea de produse locale, iar unele fonduri ar putea veni de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„Sunt în discuţii cu colegul meu de la Ministerul Economiei, pentru că el are o alocare de 447 de milioane pe startup-uri. Asta înseamnă un sprijin de 60.000 euro, 100% dat către firme noi înfiinţate. (…) Ce înseamnă asta? Înseamnă, de exemplu, să dăm fermierilor printr-un proiect de 60.000 euro un container pentru procesare lapte, în care să facă brânză, iaurt etc.”, a subliniat şeful MADR. Aceste containere vor fi dotate cu zone de frig, de închegare, de ambalare şi vor fi autorizate sanitar-veterinar, în aşa fel încât produsele rezultate să intre direct în magazinele de retail sau magazinele de cartier. „Vrem să populăm muntele cu 1.000 de containere de abatorizare şi 1.000 de procesare lactate şi alte produse agroalimentare cu ajutorul acestor startup-uri, prin Ministerul Economiei”, a mai precizat Barbu