Departamentul Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor organizează o sesiune de formare pentru povestitori. „Creștem cu fiecare poveste” vizează dezvoltarea unei comunități de povestitori ce folosesc puterea poveștilor pentru suflet în modelarea caracterelor copiilor și cultivarea virtuților.
Sesiunea de formare se va desfășura sâmbătă, 28 septembrie, în intervalul 09:00 – 16:00, în Sala Juventus din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași. Înscrierea se poate realiza până la 25 septembrie, accesând linkul https://forms.gle/ZN4Non642XzFaDZn6.
Evenimentul organizat de Pro Vita Iași, în parteneriat cu Asociaţia „Spune-mi o poveste pentru suflet” și Veronica Stories, îi are în calitate de formatori pe prof. înv. primar Oana Petrovici de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, prof. înv. preșcolar Iuliana Pîrvu de la Grădinița nr. 1 Tomești, prof. înv. primar Georgiana Nistor de la Liceul Teoretic Waldorf din Iași.
Iată ce ne-a transmis prof. înv. primar Oana Petrovici despre acest eveniment:
Povestea îl provoacă pe copil să se implice cu totul, cu gândul și cu sentimentele. El locuiește în poveste până la final și până ce personajul învață o lecție de viață. Povestea îl face să experimenteze în siguranță ceea ce îi este necesar pentru a-și crea personalitatea proprie. Cel mai mare dar pe care îl poți face unui copil este să îi aduci aproape poveștile. Să le spui având convingere și să îi permiți să experimenteze povestea, apoi să o integreze avându-te aproape în această călătorie în explorarea lumii din jur și a lumii din interiorul său. Darul acesta, pe lângă dragostea esențială de poveste și pentru copii, poate fi amplificat de anumite tehnici de conectare între Copil și Poveste. De la alegerea poveștii până la felul în care este spusă și valorizată în momentele realității imediate ale copilului, înseamnă totodată intuiție, studiu și experiență. Un curs special pentru povestitori scurtează cu mult acest drum al persoanei care dorește să spună povestea și efectul dorit asupra personalității copilului. A fi povestitor este un rol complex, important, care are nevoie de atenție și de efort din partea celui care își dorește ca Povestea să aibă o finalitate în realitatea copilului.
În cadrul atelierelor de povești susținute de Pro Vita Iași, sunt lecturate istorioare despre oameni demni, curajoși, personaje din istorie, dar și despre cei care înfruntă o boală sau o neputință. Astfel, copiii sunt susținuți să deschidă uși către lumea virtuților, a prieteniei și a iubirii aproapelui.
Mesajul prof. înv. primar Georgiana Nistor, formator în cadrul evenimentului din 28 septembrie:
Îndrăgesc poveștile de când ni le citeau părinții, mie și fratelui meu, în serile dragi cu lumină caldă ale copilăriei. De atunci iubesc să citesc, să spun, sau să ascult povești cu aceeași bucurie și încredințare a faptului că ele ne croiesc drum spre sinele nostru cel mai profund, ne modifică și edifică spațiul interior – cognitiv, emoțional și spiritual, ne aduc mai aproape de Bine, Frumos, Adevăr. Aștept cu entuziasm să îi cunosc pe oamenii-poveste care vor participa la seminarul de formare, dorindu-mi să le împărtășesc o mică parte din fascinanta lume a poveștilor și a ceea ce, prin ele, se sădește în noi.
Departamentul Pro Vita organizează, începând cu 2019, ateliere de povești pentru copii, în școli și în tabere de vară, promovând cărți, personaje și mesaje ce inspiră valori sănătoase, folositoare unei creșteri armonioase. Anul acesta, a desfășurat astfel de ateliere în cadrul Festivalului „Serile Filmului Românesc”.
Prof. înv. preșcolar Iuliana Pîrvu a povestit:
Am făcut parte din Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet, un proiect de educație caracterială a copiilor prin povești, fapt care m-a ajutat să descopăr câteva din tainele artei de a spune povești ziditoare. La grădiniță am șansa de a spune zilnic povești copiilor. Momentul de poveste, specific în educația timpurie, este unul tare îndrăgit de cei mici. De când am început activitatea de profesor pentru învățământul preșcolar am conștientizat din plin că, într-adevăr, povestea este adesea cel mai la îndemână instrument de a le transmite copiilor valori și mesaje pozitive. În viața de zi cu zi, observ că nu doar copiii au nevoie de povești. Fiecare dintre noi are nevoie. Nu puține au fost contextele în care poveștile m-au ajutat să le transmit celor din jur un gând bun, o încurajare sau să creez un prilej de reflecție înaintea unor alegeri sau decizii importante. La sesiunea de formare pentru povestitori, aștept cu nerăbdare să valorific ceea ce am învățat din experiențele atelierelor de povești pe care le-am organizat până în prezent. Cred că este un bun prilej de împărtășire, schimb de bune practici și o oportunitate de a răspândi Binele în comunitatea din care facem parte.
„Creștem cu fiecare poveste” cuprinde formări pentru povestitori, ateliere de povești pentru copii, lansări de carte, ateliere pentru părinți. Activitatea face parte din Programul de Prevenție și Informare, derulat de Pro Vita Iași încă din 2012, prin intermediul căruia se desfășoară evenimente pro life, campanii de informare și de promovare a valorilor vieții.