Omagierea la 100 de ani de la naștere a părintelui Iachint Unciuleac, stareț și duhovnic al Mănăstirii Putna, ne amintește de ultimele decenii ale regimului socialist în forma radicală a comunismului ateu din țara noastră, când secularizarea forțată a românilor se făcea propagandistic prin școală, în mod deosebit, când ideologizarea științei ca oponentă a religiei dădea măsura progresului pentru formarea „omului nou”, iar axiologia ca teorie a valorilor morale era orientată spre orizontalitatea existenței, cu iluzia realizării unei societăți multilateral dezvoltate, spre orizontul încețoșat al unui comunitarism egalitarist îndepărtat, fără repere existențiale precum valorile creștine perene, considerate de altfel a fi perimate și retrograde, scrie ziarullumina.ro.
Arhim. Iachint Unciuleac a fost stareț al Mănăstirii Putna în perioada 1977-1992. S-a născut în 10 septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, într-o familie care dăduse mai mulți preoți. Doi dintre cei cinci copii ai familiei s-au călugărit.
„Duhovnicul Bucovinei” s-a mutat la Domnul în 23 iunie 1998, stând în scaunul de spovedanie. Avea 74 de ani, din care 42 de ani de slujire a Mănăstirii Putna – ca stareț și ca duhovnic.
Ca stareț, a reușit să protejeze obștea de presiunea regimului comunist, să continue lucrările de restaurare și să ajute și alte mănăstiri.
În cartea sa, „Convorbiri duhovnicești”, Protos. Ioanichie Bălan îl numea „cel mai prețuit duhovnic și stareț în iubita noastră Bucovină”.
Actualul stareț al Putnei, cel căruia, cu binecuvântare, i-a predat ștafeta bătrânul Iachint în anul 1993, a reușit să ridice ștacheta Mănăstirii Putna la un nivel multidimensional, spre bucuria duhovnicească a înaintașului său trecut în Împărăția cerurilor. Astfel, pe plan duhovnicesc, Mănăstirea Putna este o pepinieră a roadelor Duhului Sfânt care cresc aici prin lucrarea părinților și prin evlavia credincioșilor ce sporesc duhovnicește venind la mănăstire; pe plan administrativ-gospodăresc, mănăstirea arată impecabil și este mai frumoasă ca oricând; pe plan misionar-cultural, putem spune că la Putna lui Ștefan cel Mare este o adevărată academie a spiritualității și culturii românești.
Cinstindu-l pe vrednicul de pomenire înaintaș întru slujirea jertfelnică a Mănăstirii Putna, părintele Iachint Unciuleac, adresăm urmașilor săi urarea, întru smerenie și admirație, de a menține la cea mai înaltă cotă lucrarea duhovnicească și misionar-culturală la care se află acum, spre slava lui Dumnezeu și spre propășirea neamului românesc creștin dreptslăvitor.
Sursa video: TRINITAS TV