Asociația Părinților Isteți organizează, pe parcursul lunii noiembrie, întâlniri online gratuite pe tema prevenirii şi combaterii bullyingului în rândul copiilor. La aceste „lecţii” pot participa cadre didactice şi părinţi.
Aceeaşi asociaţie a lansat de curând şi aplicația gratuită „Educație fără bullying”, care vine în sprijinul copiilor, părinţilor şi al profesorilor. Potrivit raportului „Being România”, bullyingul şi cyberbullyingul se regăsesc printre factorii principali care influențează sănătatea mentală a adolescenţilor, scrie ziarullumina.ro.
Ziua internaţionalăîmpotriva violenţei şi a bullyingului la şcoală, inclusiv a cyberbullyingului, este marcată în fiecare an în prima joi a lunii noiembrie. Potrivit site-ului UNICEF, bullyingul se poate identifica după trei caracteristici: intenţie, repetiţie şi putere. Un abuzator are intenţia de a provoca durere, fie prin acte de violenţă fizică sau cuvinte ori printr-un comportament care răneşte şi o face în mod repetat. Bullyingul se poate produce atât în mediul fizic, cât şi virtual.
Cu această ocazie, Asociația Părinților Isteți, cu sprijinul Fundației Vodafone România şi în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Consiliul Național al Elevilor și Itsy Bitsy, organizează conferinţe online dedicate părinţilor şi cadrelor didactice, sub titlul „Educație fără bullying”. Conferințele online organizate pentru cadrele didactice se desfăşoară în două zile, respectiv sâmbătă, 12 noiembrie, orele 10:00-13:00 (pentru profesorii de la clasele 0-4) şi sâmbătă, 19 noiembrie, orele 10:00-13:00 (pentru profesorii de la clasele 5-12). Profesorii care vor să afle cum pot preveni și combate bullyingul în rândul copiilor din școala lor pot participa gratuit, iar înscrierile se fac completând un formular online.
Părinții care au copii școlari, în clasele 0-12, pot şi ei participa la o întâlnire online gratuită în ziua de marți, 22 noiembrie, orele 18:30-20:30, prin intermediul platformei Zoom, iar înscrierea se face completând, de asemenea, un formular online. „În cadrul evenimentului, părinții vor avea ocazia să afle ce instrumente au la dispoziție pentru a preveni bullyingul și pentru a interveni atunci când copiii lor sunt implicați în astfel de situații, fie ca victime, agresori sau martori. Întâlnirea îi are ca vorbitori pe Nadia Tătaru, președinta Asociației Părinților Isteți; Adriana Mitu, psiholog şi psihoterapeut; Gabriela Maalouf, psiholog, consilier școlar; Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, și Iuliana Constantinescu, președintele Reprezentanței Sector 2 a Federației Naționale a Părinților”, după cum au informat organizatorii.
La sfârşitul lunii octombrie, Asociația Părinților Isteți a lansat şi aplicaţia „Educaţie fără bullying”, iar copiii, părinţii şi profesorii vor afla răspunsul la întrebarea „ce pot face în cazul agresiunilor din mediul școlar?”. Aplicația este creată de specialiștii care au lucrat la legea de prevenire a bullyingului în unitățile de învățământ preuniversitar. „Aplicația oferă acces facil la legislația în materie de bullying și ajută utilizatorul să ajungă direct la instituțiile abilitate să îi ofere soluții în cazul agresiunilor, sau specific de bullying și cyberbullying, fiind concepută ca un instrument de întrajutorare a victimelor, dar și a celor aflați în poziția de martori ai bullyingului”, transmite asociaţia.
Un raport al Being România arată că bullyingul este unul dintre factorii principali care influențează sănătatea mentală a adolescenţilor din ţara noastră, alături de stigmatizare, cyberbullying și utilizarea excesivă a rețelelor de socializare.