Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, va conduce anul acesta Procesiunea „Drumul Crucii” organizată la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, e arată pe pagina facebook/Mănăstirea Hadâmbu .
Traseul trece pe lângă 14 troițe recent construite, care amintesc de drumul străbătut în urmă cu aproape 2000 de ani de Mântuitorul Hristos.
Troițele au fost sfințite în 2014 de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților și de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim al Romanului și Bacăului, care în perioada aceea erau episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Iașilor, respectiv Romanului și Bacăului.
„Din mila Bunului Dumnezeu, am ajuns cu mulţi ani în urmă la Ierusalim şi am parcurs Drumul Crucii. Am iniţiat acest pelerinaj la Hadâmbu pentru a ne apropia mai mult de Dumnezeu şi pentru a simţi prezenţa Mântuitorului Hristos. Ne vom aduce aminte în cadrul acestui pelerinaj de Mântuitorul Hristos, care a dus de bunăvoie Crucea spre patimă. În dreptul fiecărei troiţe se va citi o evanghelie şi se va rosti o ectenie”, a menţionat arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu.
Program
Vineri, 13 septembrie 2024
- Ora 18:00 Vecernia unită cu Litia;
- Ora 19:30 Scoaterea în procesiune a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu;
- Ora 20:30 Taina Sfântului Maslu;
- Ora 00:00 Utrenia.
Sâmbătă, 14 septembrie
- Ora 08:15 Întâmpinarea ierarhului;
- Ora 08:30 Sfânta Liturghie;
- Ora 10:30 Procesiunea „Drumul Crucii” (cu pornire de la Poarta „Bucuria Crucii”);
- Ora 19:00 Ducerea în biserica-monument a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Hadâmbu.
Mănăstirea Hadâmbu are o vechime de peste 350 de ani, fiind întemeiată în anul 1659. În prezent, este cunoscută pentru sprijinul oferit constant comunităților basarabene.