Centrul pentru Tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Europei de Nord a organizat, în perioada 5-6 octombrie, o tabără pentru familiile ortodocșilor români din Norvegia, relatează Episcopia Europei de Nord.
Evenimentul s-a desfășurat într-un cadru pitoresc, la poalele masivului Øksendal și a inclus activități pentru întreaga familie.
Tema aleasă pentru actuala ediție a taberei a fost „Credință și vindecare în biserica de acasă – modele pentru familia ortodoxă”.
Preasfințitul Părinte Macarie și preoții care au susținut cateheze au subliniat rolul esențial pe care credința ortodoxă îl are în viața zi cu zi și în cultivarea sănătății sufletești și trupești în familie.
Sâmbătă, 5 octombrie, după o drumeție la cascada Vinnufossen din zonă, a fost oficiată Taina Sfântului Maslu, iar duminică Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, a oficiat Sfânta Liturghie.
Comuniune între românii din diaspora și cei din țară
„Ne-am adunat tinerele familii ortodoxe și române, și norvegiene – cele norvegiene formate din convertiți la Ortodoxie – așadar, ne-am adunat aici, la poale masivului Øksendal, pentru a aduce slavă atotmilostivului Dumnezeu și a confirma ceea ce psalmistul ne spune: că bine este ca frații să fie împreună”, a spus Părintele Episcop Macarie.
„Mai cu seamă aici, departe, pe Marea Străinătății, e minunat când ne adunăm împreună, cum s-a întâmplat și în această tabără dedicată tămăduirii, să lucrăm și pentru mântuirea noastră, dar să lucrăm și pentru mântuirea celor de lângă noi, fiindcă ne mântuim noi, dar e minunat când ne mântuim împreună.”
„Și e minunat atunci când trecem împreună pe poarta Raiului, și, așa cum suntem aici în biserică, în Împărăția Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi, așa să fim și în veșnicie, laolaltă, și să ne bucurăm deplin laolaltă.
La finalul liturghiei, ierarhul i-a acordat tânărului Ionuț Lazăr, cioban din Deleni, județul Mureș, distincția eparhială „Crucea Nordului”.
Slujba a fost urmată de activități recreative și educative menite de a întări legăturile de familie și comuniunea între participanții din România și cei din Norvegia: jocuri și ateliere destinate atât copiilor, cât și adulților, dar și prelegeri duhovnicești centrate pe tematica Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.
Luni, 7 octombrie, Preasfințitul Părinte Macarie a însoțit pelerinii la peștera Sfintei Mucenițe Suniva de pe Insula Selje, Norvegia.