Într-o atmosferă încărcată de emoție duhovnicească, Parohia „Sf. Nicolae”- Mihăileni și Primăria Mihăileni au fost gazdele unui eveniment deosebit – Festivalul de Pricesne intitulat „La umbra Crucii Tale”, scrie slovacrestinadorohoi.
Priceasna este o formă specifică de cântare religioasă asociată cu tradiția creștină, în special cu Biserica Ortodoxă. Rolul principal al pricesnei este acela de a exprima credința și devotamentul religios prin intermediul muzicii și al versurilor. Priceasna este un mijloc prin care credincioșii își exprimă sentimentele religioase și legătura lor cu Dumnezeu. Versurile pricesnelor sunt adesea încărcate de simboluri și metafore care transmit mesaje spirituale și morale de aceea ele sunt adesea folosite în timpul Sfintei Liturghii la chinonic având și un rol pedagogic. Melodiile lente și profunde ale pricesnelor pot ajuta credincioșii să intre într-o stare de contemplare și rugăciune deopotrivă. Versurile pricesnelor conțin adesea învățături din Sfânta Scriptură sau din tradiția Bisericii ele pot aduce alinare și speranță în inimile celor care le ascultă, oferind un moment de reflecție și conectare spirituală. Prin interpretarea pricesnelor tradiționale dar și a compozițiilor noi, festivalurile de cântări religioase contribuie la perpetuarea și înflorirea patrimoniului spiritual lucru care odinioară se petrecea în cadrul șezătorilor organizate în postul Nașterii Domnului sau postul mare.
Într-o atmosferă încărcată de emoție duhovnicească, Parohia „Sf. Nicolae”- Mihăileni și Primăria Mihăileni au fost gazdele unui eveniment deosebit – Festivalul de Pricesne intitulat „La umbra Crucii Tale”. Evenimentul, a fost un prilej de aduce împreună credincioși din diferite parohii și regiuni, creând o atmosferă de rugăciune în afara spațiului liturgic obișnuit. Astfel pe sceneta căminului cultural din Mihăileni au cântat pe rând soliști vocali cunoscuți, amatori, grupuri vocale și coruri ale centrelor culturale din zonă.
„La umbra Crucii Tale” nu a fost un spectacol ci a fost un moment de comuniune și rugăciune, în care vocile celor care cântă în numele credinței au adus lumina și speranța în inimile tuturor celor prezenți. Felicităm pe părintele paroh Voloc Marian și pe toți colaboratorii acestuia pentru organizarea acestui eveniment care a devenit deja tradiție ajungând la cea de a V-a ediție.
Pr. Prof. Șoptică Ciprian coordonator al Grupului Vocal Regina Maria Dorohoi