Duminică, 11 august 2024, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va oficia slujba de sfințire la biserica schitului Băiceni, care aparține de Mănăstirea Neamț.
Este vorba de Biserica cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Ierarh Nectarie” de la Schitul Băiceni din comuna Todirești, județul Iași.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan va sluji alături de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
Programul slujbelor:
07:30 – Primirea Ierarhului;
08:00 – Slujba de sfințire a bisericii;
09:00 – Sfânta Liturghie Arhierească.
Credincioșii, atât bărbații cât și femeile, vor putea trece prin Sfântul Altar și să se închine în biserica împodobită cu sfințenie, având binecuvântarea Arhiereului și a egumenului, ieromonahul Galaction Suharu.
Istoria Schitului Băiceni
În anul 1930, Mănăstirea Neamț a cumpărat 11 ha. de teren arabil în satul Stroiești, com. Todirești, jud. Iași, unde a plantat vie pentru necesitățile mănăstirii. Întrucât aici au fost rânduiți cu ascultarea mai mulți părinți si frați din obștea mănăstirii, ulterior a fost nevoie sa se construiască o casa prevăzută cu un paraclis pentru rugăciune.
În anul 1960, regimul comunist, prin legea colectivizării, a confiscat această proprietate, iar paraclisul a rămas parohiei din satul Stroiești. În anul 1991, în timpul starețului Arhim. Irineu Cheorbeja, acest teren a intrat din nou in proprietatea Mănăstirii Neamț, iar câțiva părinți și frați au fost rânduiți cu ascultarea în acest loc.
Întrucât paraclisul construit de Mănăstirea Neamț, care intre timp a devenit biserică parohială și este pe terenul mănăstirii, s-a ajuns la înțelegere cu preotul paroh, ca egumenul schitului Ierom. Galaction Suharu, împreună cu părinții monahi sa aibă acces la biserica pentru rugăciunile zilnice.
In anul 1998, in timpul starețului Arhim. Benedict Sauciuc s-a construit un nou corp de chilii cu trapeza si un mic paraclis cu hramul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, iar biserica veche a rămas pentru credincioșii din satul Stroiești.