În MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 517/3.VI.2024 a fost publicată Legea pescuitului și a protecției resursei acvatice vii nr.176/03.06.2024, informează Garda de Mediu Botoșani.
La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă prevederile referitoare la resursa acvatică vie din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 180 din 10 martie 2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările și completările ulterioare, precum și orice alte dispoziții contrare prevederilor prezentei legi.
În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vor armoniza legislația secundară aplicabilă pescuitului prin formularea și promovarea proiectelor de acte normative specifice domeniului de activitate al Agenției conform prevederilor prezentei legi. Până la intrarea în vigoare a noilor reglementări specifice legislației secundare se vor aplica normele prevăzute în legislația secundară în vigoare la momentul abrogării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul și acvacultura, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 317/2009, cu modificările și completările ulterioare, actualizată.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale prevăzute la art. 51—55 se fac de către ofițerii și agenții din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, precum și de către persoanele cu drept de inspecție și control din cadrul Agenției, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, inspectori și agenți ai Comisariatului Administrației Rezervației Biosferei „Delta Dunării” pentru încălcări ale prevederilor legale în zonele aflate în administrare, precum și de personalul angajat al beneficiarilor contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii în scop recreativ, conform prevederilor art. 29 alin. (6).
Pe lângă organele de urmărire penală sunt competente să efectueze acte de constatare pentru faptele prevăzute la art. 56 și 57 persoanele cu drept de inspecție și control din cadrul Agenției, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră Române, ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române, conform prevederilor art. 61 din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.