Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit in Biserica Ortodoxa pe 1 ianuarie si pe 30 ianuarie alături de Sfintei Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. S-a ascut in anul 330, in Capadocia, intr-o familie numeroasa. A avut patru surori si patru frati. Cinci din cei noua au devenit sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe, alaturi de parintii lor, Vasilie, Emilia si Macrina cea Batrana, bunica Sfantului Vasile. Doi dintre fratii sai au ajuns episcopi: Grigorie de Nyssa si Petru II de Sebaste, iar sora sa, Sfanta Macrina cea Tanara, a ajuns un model de viata ascetica.
Temelia educatiei sale este pusa de tatal sau, Vasile, profesor de retorica la Neocezareea in Pont, fiu al Sfintei Macrina cea Batrana si elev al Sfantului Grigorie Facatorul de Minuni. A studiat la Cezareea Capadociei, la Constantinopol si Atena, insusindu-si tot ceea ce era mai bun din cultura pagana. In anul 356 revine in tara si devine profesor de retorica.
În Protopopiatul Botoșani, mai mulți preoți își aniversează ziua onomastică în ziua cinstirii Sfântului Ierarh Vasile cel Mare.
Printre ei se numără Preotul Vasile Ştefan, fost paroh la Biserica „Duminica Mare” Botoșani.
Alt preot cunoscut este Vasile Acatrinei, „veteran” în slujire la Biserica „Sfântul Spiridon” Botoșani.
De asemenea, își serbează onomastica și următorii preoți:
– Vasile Burlacu, preot paroh la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Eternitatea Botoșani;
– Vasile Crețu, preot paroh la Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” – Cătămărăşti Deal;
– Vasile Afloarei, preot paroh la Biserica „Buna Vestire” Botoșani;
– Vasile Lăzărescu, preot paroh la Biserica „Sfântul Gheorghe” Baisa;
– Vasile Bercea, preot paroh la Biserica „Sfântul Dumitru” Burlești.
Ziua numelui, denumită și zi onomastică, este o tradiție în România și constă în sărbătorirea uneia sau mai multor zile din an legate de prenumele unei persoane. Acestea corespund în general cu zilele de cinstire ale sfinților din calendarul ortodox.