Sâmbătă, 15 iunie 2024, la Mănăstirea Putna a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor celei de a X-a ediții a concursului de recitare din lirica eminesciană „Trasee eminesciene”, care a reunit tineri din Cernăuți, Chișinău și Suceava, relatează Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Evenimentul a început cu slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu, la 135 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. La sfârșitul parastasului, părintele arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, viețuitor al mănăstirii și exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a felicitat organizatorii suceveni și colaboratorii lor din Chișinău și Cernăuți pentru faptul că acest concurs a ajuns la ediția a zecea, aducând an de an împreună elevi români din cele trei regiuni, dintre care două în afara granițelor de azi ale României: „Concursul acesta atinge ceea ce Mihai Eminescu și-a propus întotdeauna, anume unitatea culturală a poporului român. Prin sinceritatea lui, înțelegând gândul lui Dumnezeu, Mihai Eminescu a avut înțelegerea că, dacă unitatea politică nu ține numai de noi, unitatea culturală ține de noi și e sarcina tuturor românilor”.
În continuare, la statuia lui Mihai Eminescu din incinta mănăstirii a fost depusă o jerbă de flori din partea Consiliului Județean Suceava – principalul organizator al evenimentului, prin Centrul Cultural „Bucovina” –, de către domnul vicepreședinte Niculai Barbă. Dumnealui a numit evenimentul nu un concurs, ci „o implicare, o efervescență în a vorbi despre nemurire”, arătând că „a fost greu să începem, dar și mai greu să continuăm organizarea an de an”.
Câștigătorii au fost prezentați de către domnul Ioan Manole, din partea Centrului Cultural „Bucovina”, și de către doamna Viorica Petrovici, președinta juriului. A urmat un recital al grupului „Dor” din comuna Moara, care a inclus și „Balada” lui Ciprian Porumbescu, după care toți câștigătorii au recitat câte un fragment din poezia cu care au participat la concurs.
În cuvântul de încheiere, domnul Ioan Manole a spus că „neamul există în istorie, rezistă în istorie, doar dacă are o limbă; iar în limba română, Eminescu este coloana vertebrală.”
La finalul evenimentului, elevii de la Cernăuți, coordonați de Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, și cei din Chișinău, coordonați de Direcția Generală Educație, Tineret și Sport – Chișinău, au vizitat muzeul mănăstirii.
Un articol de Irina Ursachi