Ministerul Educației a transmis luni o circulară către inspectoratele școlare prin care recomandă participarea elevilor și studenților la ceremoniile comemorative organizate de Ziua Eroilor sau ținerea unui moment de reculegere în instituțiile de învățământ joi, la ora 12:00.
Momentul de reculegere are loc în toate instituțiile publice din țară, iar școlile pot colabora cu instituții subordonate Ministerului Apărării Naționale pentru participarea la ceremonii.
În spiritul tradiţiei europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare naţională. Cadrul juridic care reglementează desfăşurarea manifestărilor comemorative este prevăzut în art. 39 al Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, cu modificările și completările ulterioare.
„Joi, 13 iunie 2024, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român, credinţa creștină şi ţară”, a transmis marți Biroul de presă al Patriarhiei Române.
„Pomenirea eroilor români la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.”
Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) este hramul principal al Catedralei Naționale. În 2018, în ajunul slujbei de Sfințire a altarului, Părintele Patriarh Daniel a oficiat în sfântul lăcaș prima slujbă de Pomenire a eroilor neamului și a aşezat în piciorul Sfintei Mese o listă cu 350.000 de nume ale tuturor eroilor români cunoscuți.
Ziua Eroilor este sărbătorită la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști).