După o vacanță de vară tropicală, a sosit, cu pași grăbiți, și rumena toamnă! După cum spune proverbul românesc moștenit din străbuni, „Toamna se numără bobocii”, așa că, iată, o nouă serie de „bobocei” din clasa pregătitoare, din gimnaziu sau din liceu se îndreaptă către școală, cu bucurii, cu speranțe, cu visuri în ghiozdane, scrie prof. Rozalia Dorina Rusu în publicația ziarullumina.ro.
Ca în fiecare nou an școlar, ne pregătim pentru începerea cursurilor. O nouă etapă pentru unii dintre elevi începe odată cu deschiderea școlii. 9 septembrie! Ziua în care, împreună, profesori, elevi, părinți, pășim cu nerăbdare în noul an școlar 2024-2025. Într-un colț de suflet stă cuibărit regretul că vacanța cea mare s-a sfârșit. Dar încolțește bucuria revederii colegilor, a depănării amintirilor din vacanță și emoția cea mare: sunetul clopoțelului.
Cu ghiozdanele pline de visuri, cu sufletele luminoase și inimile calde, cu speranță sau nerăbdare, suntem pregătiți să parcurgem împreună, treaptă cu treaptă, drumul frumos și tainic spre înălțare spirituală și perfecționare informațională. Și pentru că dascălii școlii – profesori, învățători, educatori – au sublima misiune de a modela caractere, de a instrui educativ, de a călăuzi spre alegerea unei profesii în viață, iată că ei vă așteaptă și vă întâmpină cu brațele deschise din prima zi de școală, dragi elevi, urmând să vă dăruiască lumină din lumina lor, să vă deschidă cu toată dragostea drumul spre cunoaștere.
Școala, în haine noi, gătită de serbarea începutului de an școlar, așteaptă în fiecare toamnă să se bucure de glasuri vesele de copii, de părinți și dascăli emoționați, de flori și de baloane colorate, după o vară-ntreagă în care băncile au fost parcă uitate, iar peste curte s-a așternut liniștea. Împreună pășim deopotrivă spre locul care, în fiecare an, în prima zi de școală, devine neîncăpător și mai frumos ca niciodată! Emoțiile ne cuprind pe toți. Cu siguranță, fiecare dintre noi trăiește sentimente de bucurie, de curiozitate sau poate chiar de neliniște. Este un nou început, în care ne dorim cu toții să fim mai buni, să creștem mai mult, să devenim mai frumoși.
Astfel, lucrând în echipă în acest triunghi „elev-părinte-profesor”, cu siguranță, progresul elevilor va fi unul remarcabil, de care cu toții vom fi mândri, la final. Și cum educația unui copil începe cu „cei șapte ani de-acasă”, cu educația din familie, aceasta urmând să se completeze cu aceea din școală, noi, dascălii, ne dorim o strânsă colaborare cu părinții, spre desăvârșirea educației elevului. De aceea, pe parcursul întregului an școlar, trebuie să existe un interes comun permanent.
Cu emoție, într-un nou an școlar
Ne dorim ca, atunci când elevii noștri finalizează învățământul gimnazial, să reușească la liceul pentru care optează, dar acest vis al tuturor nu se va putea realiza decât în funcție de munca și de râvna pe care le-a depus fiecare dintre ei. Bucuria și satisfacția noastră, a îndrumătorilor, este de neegalat atunci când elevii fac cinste profesorilor lor și își amintesc cu plăcere de școala în care au învățat și s-au format. Astfel, când ei vor fi întrebați unde le-au fost rădăcinile strădaniilor lor, ne bucurăm ca ei să rostească, plini de mândrie și de recunoștință, numele școlii în care au învățat și numele profesorilor pe care nu i-au uitat.
Cu toții știm că se investește din ce în ce mai mult, în ultimii ani, în dotarea școlilor, în acea infrastructură școlară modernă, adaptată nevoilor și exigențelor noilor generații de elevi. În acest sens, copiii se pot bucura de săli de clasă moderne, cu mobilier ergonomic, cu table magnetice sau chiar interactive, laboratoare de informatică, fizică, biologie, unde își pot dezvolta, mai mult ca niciodată, abilitățile. Școlile au astăzi săli de sport moderne dotate cu vestiare și dușuri, cabinete medicale, de psihopedagogie și de consiliere școlară. Toate contribuie la calitatea învățământului, dar să nu uităm că „omul sfințește locul”.
Metodele de predare și de învățare s-au adaptat nevoilor elevilor din era digitală în care trăim. Elevii au acces la calculatoare și internet pentru documentare. Stilurile de predare interactivă sunt și ele mult apreciate de elevii de astăzi, care doresc să-și exprime liber ideile, să participe activ, să își dezvolte gândirea. Prin toate aceste mijloace moderne de învățare, școala de azi contribuie cu certitudine la buna educare a adulților de mâine, pentru a se putea integra cât mai ușor în societate, pentru a avea o cultură generală solidă.
În primul rând, de noi, dascălii, de felul cum educăm generațiile de elevi, depinde viitorul, astfel încât ne vom strădui și le vom asigura tot sprijinul nostru elevilor, fie ei mai mici sau mai mari. Așa cum spunea Lev Tolstoi, „când învățătorul reunește în inima sa dragostea de profesiune și dragostea de elevi, putem spune că este un învățător desăvârșit”.
Din tolba inimii și a minții noastre, încărcată cu nenumărate comori, abia așteptăm să revărsăm în sufletele și în mințile dragilor noștri elevi toate tainele pe care și noi le-am dobândit, la rându-ne, de la dascălii noștri. Noi, profesorii, suntem „părinții de la școală” și vom fi mereu deschiși la toate provocările constructive, și pentru că în centrul activității noastre sunt elevii, spre ei se vor îndrepta toate obiectivele muncii noastre.
Vorbind despre începutul anului școlar cu câțiva elevi bucureșteni, consemnez câteva idei de-ale lor:
„Sunt ultimele zile de vacanță și mă pregătesc deja pentru școală. Sunt emoționată să îmi cunosc diriginta sau dirigintele, pentru că voi trece în clasa a V-a. Îmi este tare dor de colegii mei, dar mai ales de prietenele mele din clasă. Abia aștept să revin la școală, unde voi afla lucruri noi și mă voi implica în proiecte. Mama mi-a spus că în clasa a V-a voi avea câte un profesor pentru fiecare materie. Cred că am totul pregătit și mă bucur că reîncep școala!” (Irina Teodora Badea, elevă în clasa a V-a).
„Ce repede a trecut vacanța! Las amintirile din aceste luni de vară, frumos așezate între paginile de jurnal, pentru anii ce vor veni. Emoțiile unui nou început de an școlar mă împresoară: clasa a VII-a! Materii noi, profesori noi, dor de colegi și de profesorii ce m-au încurajat și sprijinit. Aștept cu emoție noile proiecte în care ne va implica doamna dirigintă. Am început să fiu mai responsabilă, mai implicată și mai atentă. Voi sunteți pregătiți, dragi colegi? Speranțe și vise împlinite în noul an școlar!” (Maria Popescu, elevă în clasa a VII-a).
„Pregătirea pentru noul an școlar presupune pentru mine atenție și perseverență. Voi susține Evaluarea Națională. Îmi doresc să fiu sănătoasă și să-mi ating toate obiectivele” (Bianca Geanta, elevă în clasa a VIII-a).
„Reîncepe școala! Aștept cu nerăbdare revederea cu domnii profesori și cu dragii mei colegi. Doresc să-mi fac noi cunoștințe și să-mi construiesc amintiri frumoase. Îmi place la școală, pentru că sunt multe lucruri de învățat, care mă ajută în viitor” (Sofia Ciurel, elevă în clasa a VI-a).
Cu gândul la începutul noului an bisericesc, la 1 septembrie, îi rugăm pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului, sărbătoriți la 9 septembrie – ziua în care începe și noul an școlar – să ne fie tuturor călăuzitori și rugători către Hristos, pentru a avea un an rodnic și binecuvântat!
Un articol de prof. Rozalia Dorina Rusu
Sursa: ziarullumina.ro.