În Duminica a 8-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost prezent în Parohia „Sfântul Ilie” din Movileni, comuna Concești, județul Botoșani. Ierarhul a sfințit noua biserică parohială și a oficiat Sfânta Liturghie, relatează doxologia.ro.
Momente istorice în Parohia „Sfântul Ilie” din Movileni, unde duminică, IPS Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a noii biserici. După ce clericii și credincioșii au mers în procesiune în jurul sfântului locaș, Părintele Mitropolit a binecuvântat și a pecetluit Sfânta Masă din Sfântul Altar.
În continuare, cei prezenți s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită pe un podium special amenajat în curtea bisericii.
În cuvântarea rostită în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a evidențiat importanța prezenței bisericii în mijlocul comunității:
„Printre alte rosturi, sensuri și semnificații ale ridicării unei biserici, ale prezenței unei biserici în inima unei obști, în inima unei comunități, este și rostul de a-i ține pe oameni împreună, de a-i aduna o dată pe săptămână, cel puțin, ca toți lăsând propriile lor păreri și gânduri, să se regăsească în aceeași direcție, adică, avându-L pe Dumnezeu în față. Prezența unei biserici în inima unei parohii este semnul unității acesteia. Unitatea în familiile lor, între familii, unitatea în parohie”.
Ca o încununare a tuturor celor săvârșite de-a lungul timpului în parohie, părintele paroh Marius Barbacariu a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar ctitorii sfântului locaș au primit distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Între anii 2017-2024 a fost zidită și înfrumusețată biserica cu hramurile „Sfântul Ilie” și „Buna-Vestire” a parohiei Movileni, comuna Concești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani.
În data de 7 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, slujba punerii pietrei de temelie a bisericii celei noi deoarece biserica veche din lemn, fiind de mici dimensiuni, nu mai asigura desfășurarea în bune condiții a vieții liturgice.
Biserica, în formă de cruce, este construită în stil tradițional moldovenesc, având o lungime de 16 m, o înălțime de 11 m și o lățime de 9 m la abside, fiind împărțită în trei spații, altar, naos și pronaos, la care se adaugă un pridvor.
Între anii 2022-2024, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, de către pictorul bisericesc Andy Grigoraș din Dorohoi, fiind înzestrată și cu o catapeteasmă sculptată în lemn de tei și cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.