În data de 1 octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare religioasă marcată cu cruce roșie în calendar.
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora patru dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh şi rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ţinut în mâini deasupra capetelor credincioşilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.
Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieşte Biserica spre a ne aminti ca prin nevoinţă şi rugăciune, putem primi şi noi, în greutăţile vieţii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.
În ziua cinstirii Acoperământului Maicii Domnului, marți, 1 octombrie 2024, Biserica parohiei Agafton din comuna Curtești, își serbează hramul.
Programul slujbelor:
LUNI, 30 septembrie
Ora 17:00 – Vecernia Mare a hramului și Litia cu sobor de preoți
Ora 18:30 – Agapa frățească în Tabăra „Codrii de Aramă”
MARŢI, 1 octombrie
Ora 07:30 – Utrenia
Ora 08:45 – Slujba Acatistului
Ora 09:30 – Sfânta Liturghie
Ora 11:30 – Agheasma
Ora 12:00 – Agapa frăţească
Istoricul Parohiei Agafton:
Din încredințarea Preafericitului Daniel, pe când era în scaunul Mitropoliei din Iași, în anul 2003 s-a început întocmirea documentației administrativ-bisericești pentru construirea bisericii parohiale din satul Agafton, comuna Curtești, județul Botoșani.
În anii 2004 – 2005, s-a lucrat la fundație și elevație, dar și la închegarea noii comunități oarecum împrăștiată din cauza ispitelor și vicisitudinilor.
Din 2 octombrie până pe 22 decembrie 2006, s-au ridicat zidurile până la a doua centură de deasupra geamurilor.
În 2007, s-a făcut acoperișul nemaifiind bani pentru tablă. A rămas la acest stadiu până în 2008 când, cu ajutorul lui Dumnezeu s-a pus tabla și tâmplăria la geamuri și ușă, de asemenea s-au efectuat tencuielile interioare.
În anul 2009, în zi de mare sărbătoare, Intrarea Domnului în Ierusalim, s-au deschis larg ușile bisericii pentru ca membrii comunității să vină la comuniunea sfântă a oamenilor cu Dumnezeu.
În 2010, IPS. Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a vizitat sfântul lăcaș oferind Sfântul Antimis.
Biserica parohială iese în evidență zărindu-se încă de cum te îndrepți spre sat din drumul național. Este construită în stil moldovenesc, în formă de cruce simplă, fără multe ornamente, cu o turlă centrală înaltă având pridvor, naos și altar.
Cu sprijinul Maicii Domnului care este ocrotitoarea lăcașului sfânt, a oamenilor de bine, a statului, a Sfintei Mitropolii și spre slava lui Dumnezeu, lăcașul este o prezență vie în viața credincioșilor agaftonieni și nu numai.
Preot paroh Istrate Constantin-Florin
Născut în data de 10 mai 1987, în localitatea Botoșani, județul Botoșani.
Licențiat al Facultății de Teologie ”Dumitru Stăniloae” din Iași, Promoția 2012.
Master la secția T.P.F.R. -2014