În data de 6 decembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfânta Ierarh Nicolae, mare făcător de minuni.
Sfântul Nicolae este cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în anul 280, în localitatea Patara Lichiei, și trecut la cele veșnice în anul 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), acest sfânt ierarh s-a făcut pe sine chip al smereniei și al sărăciei, slujind lui Dumnezeu și semenilor săi, nu numai până în ultimul ceas al vieții sale, ci și până astăzi.
Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și al călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor și, în mod special, al copiilor mici.
Biserica „Sfântul Nicolae” din municipiul Botoșani, situată pe strada Pușkin, la intersecția cu strada Petru Rareș, își serbează hramul.

Programul slujbelor:
Joi, 5 decembrie
Ora 17:00 – Vecernia Mare a hramului și Litia cu sobor de preoți
VINERI, 6 decembrie
Ora 07:30 – Utrenia
Ora 08:30 – Slujba Acatistului
Ora 09:00 – Sfânta Liturghie
Ora 10:30 – Pomenirea ctitorilor bisericii

Istoricul Bisericii „Sfântul Nicolae” Botoșani
Biserica a fost construită în secolul XVIII, după cum se poate deduce de pe inscripţia ce se găseşte deasupra locului unde a fost vechea uşă de intrare şi în care ni se spune că această biserică este zidită din piatră la anul 1808 pe locul unei biserici de lemn.
Iată această inscripţie: „Această Sfântă Biserică ce să prăznuiește hramul Sf. Ierarh Nicolae întâi fiind de lemn făcută de unul Sandu Borcilă Dumitraş şi cum s-a prefăcut cu ajutorul lui Dumnezeu prin mila pravoslavnicilor creştini de piatră în vremea stăpânirii marelui împărat Alexandru Pavlovici, a toată Rosia, la anii de la Hristos 1808, mai 11″. Dimitrie Hriste.
La această biserică este o icoană păstrată din vechiul locaș, pe care este zugrăvit Sfântul Ilie şi împrejur viaţa lui, iar deasupra sunt reprezentați Sfinții Ierarhi: Atanasie, Chiril, Ioan cel Milostiv, Spiridon şi Nicolae.
Această icoană fost făcută odată cu biserica de lemn, pentru că este însemnată data: 1797, martie 27.
Din următoarea inscripţie aflăm: „1808 erei Ioan, Ecaterina, Vasile preot s-au făcut această sfântă biserică prin osteneală cu milostenie, mai, 30″.
Clopotniţa bisericii cât şi pridvorul actual s-au făcut în anul 1832. Aceasta se vede de pe inscripţia pusă pe clopotniţă: „Această clopotniţă a Bisericii Sf. Nicolae s-a făcut prin străduinţa şi miluirea pravoslavnicilor hristiani , şi prin silinţa slujitorilor Sfintei Biserici, din piatră, în zidire din nou 1832″.
În anul 1875 s-a făcut o reparaţie capitală a bisericii: s-a construit turn pe altar, s-a înălţat turnul de pe clopotniţă şi s-a acoperit peste tot cu tablă; s-a făcut din nou veşmântăria cu gropniţă dedesubtul ei.
De această biserică au aparţinut trei bresle: a pescarilor, a brânzarilor şi a ciubotarilor. În afară de aceste bresle au mai ajutat biserica familiile Borcea, Cerbu şi Urzică.
În anul 1906 această biserică avea numai trei case în cimitirul bisericesc, pentru locuinţa personalului.
Preoţi slujitori la această Biserică au fost: Pr. Vasile – 1808, Pr. Ilie – 1821, Pr. Atanasie Vasiliu – 1854, Pr. Ilie Urzică, Pr. Gheorghe Urzică, Pr. Alexandru Urzică, Pr. Constantin Budeanu, Pr. Constantin Ifrimescu, mort în 1904, Pr. Constantin D. Possa din 1906, Pr. Dan Irimia.

În prezent, noul slujitor și păstor de suflete, este Părintele Marcel Asmarandei, care a slujit din anul 2015 la Parohia „Sfinții Arhangheli” și „Sf. Cuv. Parascheva”, Unguroaia.
Reabilitarea lăcaşului de cult a început în anul 2003 şi s-a încheiat în anul 2011. Biserica a fost pictată de o echipă de pictori coordonată de Liviu Dumbravă, cel care a pictat şi biserica de la Mănăstirea Zosin.

Biserica „Sfântul Nicolae” a fost resfințită în data de 4 august 2019 de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.