Comunitatea ortodoxă română din Tokyo a fost subiectul unui reportaj realizat de publicația japoneză Shueisha Shinsho. Materialul remarcă în mod special viața comunității eclesiale și identitatea națională puternică a membrilor acesteia, scrie basilica.ro.
Reportajul a fost realizat în noaptea de Înviere, într-o zonă rezidențială liniștită din Fujimidai, orașul Kunitachi, Tokyo, unde reporterul Yasuda Minehoshi a surprins momente deosebite: „Nu mi-a venit să-mi cred ochilor când am văzut mai mult de o sută de români adunați pentru slujbă”, a afirmat autorul reportajului.
Reportajul a remarcat prezența în număr foarte mare a femeilor la slujbă.
Aproximativ 80% dintre participanți erau femei, autorul fiind impresionat de atmosfera solemnă a slujbei: „Multe dintre persoanele care se roagă în sală sunt femei, iar imnurile pe care acestea le cântă între rugăciunile preotului au o melodie blândă care ar putea fi un cântec de vindecare”.
„Vreau să trăiesc în sfârșit în propria mea țară”
Intervievând participanții, reporterul a descoperit că majoritatea româncelor au venit în Japonia cu mai mult de 20 de ani în urmă, fie pentru studii, fie ca migrați.
Una dintre participante a împărtășit dorința sa de a reveni în România: „Sunt căsătorită de 21 de ani, dar într-o zi vreau să mă întorc în România. Vreau să trăiesc în sfârșit în propria mea țară”.
„Ceea ce m-a frapat atunci când am vorbit cu aceste femei, a fost că poveștile lor aveau mai mult sens decât cele ale filipinezilor, thailandezilor și ale altor sud-est-asiatici care au venit și ei în Japonia în anii ’90 și ’90 pentru a „emigra”. Ele nu vorbeau japoneza într-o manieră forțată, întreruptă, cuvânt cu cuvânt, ci toate vorbeau cu expresii ferme care sugerau că au studiat serios gramatica și pronunția”, a continuat autorul”, a adăugat autorul.
Parohia românească din Tokyo a fost înființată în anul 2008 la solicitarea credincioșilor din Tokyo. Actualul paroh este pr. Daniel Corîu.