Se împlinesc 110 ani de la nașterea Arhimandritului Paulin Lecca, născut în data de 24 iulie 1914, în localitatea Babele din județul Ismail (astăzi Republica Moldova), relatează basilica.ro.
După studiile la Seminarul și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Chișinău, în anul 1940 a intrat ca frate în Mănăstirea Frăsinei. A fost o perioadă stareț al Mănăstirii Arnota, însă a făcut parte și obștea mănăstirilor: Govora, Cozia, Schitul Rarău, Gologanu, Antim, din cauza regimului comunist.
„Iubirea de Dumnezeu şi de aproapele nu are nici o valoare fără smerenie. Rugăciunea, de asemenea, are nevoie de smerenie. Postul fără smerenie, la fel, nu este post. Smerenia este piatra unghiulară pe care noi putem construi omul nou. În acest fel, construiţi pe un asemenea fundament, nici un vrăjmaş, văzut sau nevăzut, nu poate să ne distrugă edificiul nostru interior pentru că Dumnezeu ne iubeşte mai mult decât toţi părinţii de pe pământ”, spunea Părintele Paulin Lecca.
Între anii 1945 – 48, Părintele Paulin a participat la întâlnirile Rugului Aprins de la Antim, fiind ucenic al lui Nechifor Crainic și al lui Gala Galaction.
Timp de patru ani, 1968 – 1972, arhim. Paulin Lecca a predat la Şcoala de cântăreţi bisericeşti şi la Seminarul teologic din Caransebeş. A fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Dunării de Jos și din Arhiepiscopia Bucureștilor.
Ultimii ani de viață i-a petrecut la Mănăstirea Rogozu din Vrancea. A trecut la Domnul în data de 1 februarie 1996, fiind înmormântat în cimitirul așezământului monahal, nu departe de biserica în care a slujit.
Din bogata sa operă amintim: De la moarte la viaţă; Ce este moartea?; Frumosul divin în opera lui Dostoievski; Rugăciunea vameşului; Cum să citim Biblia în învăţătura Sfinţilor Părinţi, Adevăr şi pace, Jurnal duhovnicesc.