Obștea Mănăstirii Sihăstria Voronei îl cinstește în data de 11 noiembrie pe unul dintre ocrotitorii așezământului monahal – Sfântul Mare Mucenic Mina, făcătorul de minuni.
Cu acest prilej, luni, 11 noiembrie 2024, în Biserica „Buna Vestire” din Complexul monahal, se vor oficia următoarele slujbe:
ora 7:00 – Miezonoptica, Acatistul, Ceasurile;
ora 9:00 – Sfânta Liturghie
Răspunsurile la strană vor fi oferite de membrii Grupului „Nectarie Protopsaltul” din Bucureşti.

Fericitul Mina era egiptean de neam, iar cu credința creștin și cu slujba ostaș. Nerăbdând să privească cum se cinstesc idolii cei fără de suflet, și-a lăsat ostășia și s-a dus în munte în pustie, mai bine voind a viețui cu fiarele decât cu poporul care nu cunoaște pe Dumnezeu. Și umbla din loc în loc prin munți și prin pustietăți, învățând Legea Domnului, iar cu postul și cu rugăciunea curățindu-și sufletul său, slujea ziua și noaptea adevăratului Dumnezeu. Drept aceea, a fost înzestrat cu darul facerii de minuni.
Istoricul Mănăstirii Sihăstria Voronei
Biserica Mănăstirii Sihăstria Voronei a fost construita la îndemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza (1834-1849), in perioada 11 septembrie 1858 – 25 martie 1861, avand ctitori un grup de sase calugari, in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, veniti de la schitul Cozancea.
Biserica a fost sfintita in anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, avand hramul Buna Vestire, ulterior primind si aldoilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Finisarea lucrarilor si pictarea bisericii de catre schimonahul Vladimir s-a terminat in 1876. In perioada 1920-1945 biserica schitului si chiliile au fost reparate facandu-se si acoperis nou cu tabla. (Zidul bisericii fiind deteriorat, in 1937 a fost legat in bare de fier prin truda Ieromonahului Vasile Huminiuc, vietuitor al schitului.)
Tot in aceasta perioada au fost ridicate noi cladiri pentru chilii si s-a construit Paraclisul Sfantul Mina, care a fost sfintit in anul 1941 de Mitropolitul Irineu Mihalcescu. Intre 1945 si 1960 s-au construit chilii noi, staretia, clopotnita si a fost restaurata pictura bisericii.

Intre anii 1959-1968, manastirea a fost inchisa ca urmare a Decretului nr.410 din anul 1959. La deschiderea sa din anul 1969, constructiile se aflau intr-o stare accentuata de degradare. Prin truda egumenului Ghenadie Verenciuc (1968-1972), s-a reparat bolta bisericii, au fost terminate fatadele exterioare.

In anul 1990, Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea asezamantului monahal in regim de manastire cu obste de calugari, primul staret al manastirii fiind Protosinghelul Ghedeon Hutanasu. Tot incepand cu acest an s-au realizat lucrari care au schimbat imaginea manastirii si au imbunatatit traiul vietuitorilor. Manastirea are in componenta: Biserica Buna Vestire, Paraclisul Sf Mc. Mina și Biserica Sf. Onufrie.
În anul 1928, in Duminica Tomei, a intrat ca frate la schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani actualul Patriarh al BOR, PF Teoctist, pana in anul 1930.