În data de 14 septembrie 2024, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Saucenița, comuna Văculești, județul Botoșani, a avut loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfințirea casei sociale.
Ceremonia specială a ost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi, a scris pe pagina de facebook,Teodor Ciurariu, misionar de caritate la Spitalul Municipal Dorohoi
O casă frumoasă cu o arhitectura deosebită așezată în apropierea Bisericii.
O casă construită cu eforturi financiare de sătenii acestui sat cu oameni gospodari, desigur cu sprijinul unor oameni mai întăriți dar și cu ajutorul Primarului Sorin Marian Gînga și a comunității locale, a Primăriei.
Felicitări desigur se cuvin și Parintelui paroh Marcel Albu, fiului acestuia Ștefănuț, care este student la facultate de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași cât și distinsei dpreotesei Iuliana Albu.
În 24 de ani de activitate pastoral – misionară, administrativ – gospodarească și cultural – educativă familia acestui preot harnic, muncitor și tenace a mai construit și o casă parohială în sat tot în apropierea Bisericii.
Pentru toată activitatea lui astăzi a fost recompensat de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei prin Episcopul Vicar cu rangul de Iconom Stavrofor adică purtător de Cruce…
Părintele a primit Crucea pectorală chiar de ziua Crucii.
Binecuvântarea șsi sfintirea casei noi este ca un botez pentru om, este un fel de increstinare a casei, a locului, a spatiului in care urmeaza a locui cineva. De aceea, vom vedea, ca pe langa apa sfintita cu care se stropeste casa, se foloseste si ungerea cu untdelemn sfintit precum la copilul nou botezat ungerea cu untdelemn si cu Sfantul Mir. Este un act de marturisire a dorintei, a optiunii, a alegerii noastre de a trai cu Dumnezeu, sub stapanirea si in imparatia lui Dumnezeu.
Prin slujba de binecuvantare asezam casa cea noua sub obladuirea lui Dumnezeu, sub paza si binecuvantarea Lui. Slujba săvârșită Arhiereu sau de preot are menirea de a alunga orice lucrare a fortelor raului, ea are mai intai un caracter de exorcizare a locului si a casei, asa cum facem exorcizarile sau lepadarile inainte de botezarea pruncului nou nascut.
Aceasta afirma, in acelasi timp hotararea celor ce vor locui in casa respectiva de a se lepada de orice lucrare rea, de orice pacat si faradelege si de a se feri si lupta pentru a nu cadea sub stapanirea diavolului si a duhurilor lui in vreun fel anume. Dupa aceea, in locul unde a fost alungata orice lucrare si prezenta a raului este adusa, prin slujba Vlădicii sau preotului, binecuvantarea si sfintirea lui Dumnezeu, pe care El o trimite tuturor celor care vor sa traiasca dupa voia Lui si isi exprima aceasta hotarare.
Casa nesfintita, ca si omul nebotezat, este vulnerabila lucrarii celui viclean si a tuturor relelor, poate fi bantuita de duhurile rele si de rautatile oamenilor, de vrajitorii sau blesteme. Dimpotriva, casa sfintita si cei ce locuiesc in casa sfintita si binecuvantata sunt ocrotiti in fata tuturor relelor, daca ei insisi nu aduc raul in casa prin savarsirea lui.
La fel este și cu toate Asezamintele Sociale de pe lângă biserici numite Case Sociale, Case Praznicale sau mai simplu Prăznicare.
Rolul lor este de a oferi un cadru civilizat praznuirilor din parohie sau a activităților catehetice cu copiii și nu numai.