În data de 28 septembrie 2024, în Parohia „Sfinții Voievozi” din comuna Ungureni, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru comunitate și anume sfinţirea casei sociale, a lumânărarului şi a Altarului de vară, amenajate în cadrul Complexului parohial, informează doxologia.ro.
Ceremonia specială va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nichifor Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi.
Programul slujbelor:
♦ 08:00 – Primirea ierarhului;
♦ 09:00 – Sfânta Liturghie Arhierească;
♦ 11:00 – Slujba de sfințire a Complexului parohial.
Scurt istoric
Satul Ungureni a avut o biserică din perioada primelor documente medievale; aici sunt menţionaţi popa Gliga, fiul lui Braevici la 1598, popa Ion Bontăş, descendent din Boris Braevici, la 1604, preotul Miftodi din Ungureni, la 3 februarie 1824, când biserica era în preajma locului unde se află şi în prezent.
Cel mai vechi locaş de biserică cunoscut a fost construit către 1760 de Proca, din bârne de lemn. În această biserică au slujit preoţii: Gh. Ceapuc, Miftodi, Gh. Sachelarie, Gh. Şoican, Ioan Pădureţ, Constantin Netedu, Ioan Dimitriu.
În anul 1887, această biserică a fost demolată şi transferată la Avrămeni, unde fraţii Iordache şi Alexandru Isăcescu stăpâneau o parte din moşie. Biserica aceasta a fost refăcută la Avrămeni, unde a rămas până în 1945, când a fost transferată în satul Tudor Vladimirescu şi în care se slujeşte şi în prezent.
Înainte de a se demola biserica din lemn, la Ungureni a început construcţia locaşului de biserică cu ziduri din cărămidă, pe temelie de piatră, cu cheltuiala fraţilor Iordache şi Alexandru Isăcescu, din anul 1885. această biserică, cu hramul Sf. Voievozi Mihail şi Gavril, s-a sfinţit în 1895 la 28 mai, preot fiind Dimitrie Misiu din 1892, pr. Lazăr Dănilă din 1923, când satele Ungureni, Ciulieni, Sapoveni şi Vicoleni făceau parte din Parohia Epureni, apoi pr. Gh. Vâlcu, din aprilie 1941, pr. Neculai Lazăr, pr. Constantin Ştefan, pr. Toader Hanchievici iar din 1989 pr. Ilie Drochioi.