Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) derulează, în această perioadă în care elevii și părinții se pregătesc pentru noul an şcolar, o serie de acţiuni de verificare a modului în care este respectată legislaţia privind comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare, scrie ziarullumina.ro.
În context, ANPC recomandă părinţilor care achiziţionează produse pentru școală să fie foarte atenţi la etichetele acestora şi să meargă la cumpărături în magazine autorizate, pentru a evita contrafacerile periculoase pentru sănătatea copiilor. „Uneori un preţ exagerat de mic poate ascunde anumite probleme legate de calitatea produselor, acestea putând fi contrafăcute”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC.
De asemenea, este important ca hainele, încălțămintea, rechizitele să fie cumpărate din magazine care eliberează factură sau bon fiscal, necesare în cazul depunerii unei reclamaţii. În ceea ce priveşte rechizitele şi rucsacurile, acestea trebuie să fie însoţite de etichetare în limba română, respectiv denumire producător, importator sau distribuitor şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere.
Din experiența controalelor desfăşurate în anii trecuţi de comisarii ANPC, cele mai frecvente abateri întâlnite la comercializarea produselor pentru școală sunt: uniforme și ghiozdane fără etichete, seturi de markere colorate expirate, acuarele fără documente de calitate, blocuri de desen care, în loc de 20 de file A4 marcate pe copertă, conţineau 10 file albe şi o filă roz, sau caiete de matematică ce, în loc de 96 de file de A4 declarate pe copertă, aveau 84 de file etc.