Căsătoria a devenit din ce în ce mai neatrăgătoare pentru foarte mulți români, care preferă să aibă relații romantice care nu presupun obligații.
Potrivit unor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2023, numărul căsătoriilor a fost în scădere cu 15%.
De asemenea, din date mai reiese că raportul a fost de 20.000 de divorțuri la 100.000 de căsătorii.
Relațiile romantice reprezintă o muncă constantă pentru cuplurile care sunt de mulți ani împreună, însă nu toți oamenii sunt dispuși să muncească pentru ca relațiile să funcționeze, asta deoarece au suferit în vechile relații sau se tem de căsnicii nefericite, astfel ei preferă să intre în „situationship-uri” (termen popular pe rețelele de socializare) care se referă la relațiile ce nu presupun angajamente.
Pentru a înțelege mai bine de ce crește numărul divorțurilor și de ce românii preferă relațiile fără angajamente,
Tentațiile sunt mai multe pentru ambii parteneri
De ce crește numărul divorțurilor? Sunt mai mulți factori care intervin, și anume faptul că s-a schimbat situația economico-financiară și că partenerii în general nu au venituri asemănătoare, că nu există o dependență financiară a unuia dintre parteneri, de obicei cum era înainte dependența femeii de bărbat și atunci dacă nu se potrivesc e mai ușor să ia decizia unui divorț.
Pe de altă parte este și faptul că s-a schimbat mentalitatea cu privire la acceptarea divorțurilor. Mai sunt și alți factori legați de faptul că acum ambii parteneri fiind angajați, tentațiile sunt mai multe pentru amândoi. Nu se mai poate compara cu situația de acum câteva zeci de ani când tentațiile erau mult mai puține.
Oamenii în general nu din cauza infidelității divorțează
Motivele care conduc cel mai des la divorț sunt destul de clare și în niciun caz nu sunt, așa cum majoritatea presupun, relațiile extraconjugale. Oamenii în general nu din cauza infidelității divorțează, ci din diverse neînțelegeri legate de comunicare în cuplu, legate de familia de origine, de probleme financiare, astea sunt situațiile principale pentru care există discuții și conflicte. Prioritizarea diferită a timpului disponibil, unul își dedică mai mult timp familiei și altul își dedică mai mult timp jobului. Astea sunt principalele cauze pentru divorțuri.
Nu-și doresc să treacă prin aceleași complicații
De ce relațiile fără angajamente sunt mai tentante decât căsătoriile și de ce fug oamenii de angajamente? Prima dată oamenii se căsătoresc și la noi încă există presiunea asta, prejudecata, așteptarea ca oamenii să se căsătorească și sunt întrebate domnișoarele „când te măriți?”, „când te cere de nevastă?” sau „când faci copii?”. Odată ce au divorțat și după ce au trecut prin această experiență nu prea am auzit întrebarea „când te recăsătorești?” și atunci nu există presiune asupra oamenilor și preferă să nu facă acest lucru, pentru că nu-și doresc să treacă prin aceleași complicații pe care poate le-a adus primul divorț și atunci este mai simplu să stea într-o relație și chiar să locuiască împreună și să aibă toate activitățile normale ale unui cuplu conjugal, dar fără actul respectiv. Un lucru foarte interesant, care este consemnat în ultima perioadă este faptul că nu mai putem să vorbim despre o relație monogamă pentru toată viața, ci despre o succesiune de relații monogame. Se vorbește acum despre existența a doua sau trei relații succesive cu o durată medie în jur de 10 ani, deci relații serioase de lungă durată, dar nu una singură, ci doua sau trei în decursul vieții.
Oamenii sunt mai pregătiți emoțional pentru o posibilă despărțire
Ce se poate spune despre situațiile în care se poate ajunge când partenerii nu sunt căsătoriți și decid să se despartă, dar au rate, case și alte bunuri împreună? Astea sunt mai degrabă probleme financiare la care se ajunge. Sunt situații materiale pentru că din punct de vedere emoțional situația este diferită. Ei după prima experiență și a situațiilor prin care au trecut cu primul divorț preferă această soluție, pentru că li se pare mai simplă din punct de vedere mental și psihologic. Din punct de vedere financiar situația depinde cum este reglementată între ei. Emoțional privind lucrurile, ei sunt mult mai pregătiți pentru o posibilă situație în care să nu meargă relația.
Valorile creștine și dispariția obiceiului căsătoriei
Tinerii nu mai sunt așa de dedicați valorilor creștine cum erau poate părinții și bunicii. E mai degrabă o așteptare a generațiilor mai în vârstă cu privire la acest obicei, dar actualele generații mai degrabă tind să vadă în ce măsură o relație, fie ea căsătorie sau nu, le îndeplinește niște nevoi. Da, unii dintre ei își doresc și acest moment de celebrare la biserică și se bucură de el, dar nu neapărat lucrul acesta îi face să fie mai legați decât cei care nu fac acest drum până la biserică. Nu cred că asta este ce îi leagă pe oameni în 2024, ci mai degrabă interesele comune, comunicarea, înțelegerea, respectul. Sunt multe alte puncte pe care tinerii le consideră mult mai importante decât respectarea neapărat a unor valori creștine.
Factorii la care partenerii trebuie să lucreze constant, pentru ca relația să funcționeze
În general ar trebui lucrat la căsnicie, adică faptul că ți-ai găsit un partener nu mai este satisfăcător și suficient. Dacă pe vremea bunicilor ți-ai găsit partenerul și te-ai așezat liniștită la casa ta și te-ai ocupat de copii și era satisfăcător, acum nu mai este.
În prezent tentațiile sunt acolo și vin din ambele părți. În situația asta trebuie să vadă cum să lucreze la cuplu și în momentul în care iei relația ca pe ceva garantat, ca pe ceva ce ți se cuvine acolo intervine greșeala, pentru că noi permanent trebuie să ne interesăm de starea celuilalt și să-l întrebăm „cum ți-a fost ziua?”, „cum îți este?”, „ce mai simți în ultima perioadă?”, în general, nu neapărat unul față de celălalt. Ne putem referi la viață, job și la diverse situații cu care se confruntă cei doi.
Faptul că ne interesăm unul de celălalt, asta ar putea să fie un aspect important și se pune foarte mult accent pe comunicare. Studiile noi arată că în plus față de comunicare sunt și alte aspecte la care trebuie lucrat și acestea sunt legate și de familia de origine, de relațiile cu prietenii, de modul în care se abordează creșterea copilului care nu intră doar în atribuțiile femeii și este o sarcină împărțită între cei doi. La fel și sarcinile legate de menaj, toate acestea nu mai sunt atributele doar a unuia dintre cei doi parteneri. Câștigarea banilor nu mai intră doar în atribuțiile bărbatului și atunci toate aceste aspecte sunt „șantiere” de lucru permanente ale cuplului.
Cauzele ce pot duce la divorț sunt diverse, iar partenerii nu trebuie să ia relația ca pe ceva garantat. O legătură sănătoasă presupune comunicare constantă și sinceră, respect, înțelegere, puncte comune și nu în ultimul rând, fidelitate.
Un articol de Bianca Gheorghian