De ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, românii respectă și sărbătoarea populară a Sânzienelor sau „Drăgaica”. Ea este cunoscută în folclorul românesc și cu denumirea de „Cap de vară”, pentru că se află în apropierea solstițiului de vară, informează basilica.ro.
În tradiția populară, ziua de Sânziene este respectată cu strictețe. Legat de acest moment există diverse obiceiuri, care pun în valoare muncile agricole specifice anotimpului.
Florile culese în ziua de Sânziene, prinse în coroniţe sau legate în formă de cruce, erau duse la biserică pentru a fi binecuvântate iar apoi erau păstrate pentru tratarea bolilor și alungarea tuturor relelor. De altfel, acum, odată cu venirea verii, se culeg și plantele de leac.
Femeile căsătorite aveau alte griji. Ele îşi înfăşurau cu sânziene mijlocul, pentru a nu avea dureri la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile, își împodobeau părul cu flori pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.
La câteva zile după nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, moment asociat cu alte tradiții și obiceiuri românești.