Biserica „Duminica Mare” din municipiul Botoșani, situată vizavi de Școala nr. 8, își serbează hramul, „Pogorârea Sfântului Duh”
În ajunul sărbătorii, sâmbătă, 22 iunie 2024, începând cu ora 18:00, se va săvârși cu sobor de preoți, Vecernia Mare a Hramului cu Litie.
În ziua hramului, duminică, 23 iunie 2024, începând cu ora 08:00, se vor oficia următoarele slujbe: Utrenia, Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor.
La final, va fi Slujba de pomenire a ctitorilor bisericii.
Despre sărbătoarea „Pogorârea Sfântului Duh”
Duminica a opta după Sfintele Paști este cea a Cincizecimii, a Pogorârii Sfântului Duh sau a Rusaliilor – numită în popor şi Duminica Mare.
Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, duminică dimineaţa, în ziua Cincizecimii, în chip de limbi de foc.
După ce Sfinţii Apostoli au primit Duhul Sfânt, trăgând sorţi, s-au dus în toate părţile pământului să vestească Evanghelia mântuirii şi credinţa în Iisus Hristos, începând de la Ierusalim.
Iar prin Sfinţii Apostoli, Duhul Sfânt a fost transmis în lume tuturor celor ce cred în Hristos, prin Sfintele Taine ce se săvârşesc în Biserică de către preoţi şi episcopi.
Ce înseamnă hramul bisericii?
Orice lăcaş sfânt, capelă, paraclis sau biserică, are unul sau chiar mai mulţi ocrotitori sau o sărbătoare religioasă în cinstea căreia a fost zidit.
Această prăznuire în cadrul unei comunităţi creştine reprezintă un eveniment cu multe caracteristici importante.
Istoricul Bisericii „Duminica Mare” Botoșani
Biserica „Duminica Mare” din municipiul Botoşani, a fost construită în anul 1838 alături de locul unde, timp de mai bine de două sute de ani, a existat o biserică de lemn, cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare”.
Ctitorii actualei biserici au fost credincioşii aparţinând breslei cărămidarilor din „târgul Botoşani”, care, la acea vreme locuiau în această parte a oraşului.
Preoţii şi credincioşii acestei parohii au intervenit de mai multe ori, pe parcursul timpului, pentru repararea şi înfrumuseţarea bisericii.
În anul 1996, a fost refăcută tencuiala interioară a bisericii, iar între anii 1997 – 2004, s-a înfrumusețat cu o pictură în frescă.
În ziua de 11 septembrie 2005, biserica a fost resfințită de PS Laurenţiu Streza, episcopul Caransebeşului la acea dată.
În anul 1993, Pr. Ştefan Vasile a fost numit preot paroh și a slujit până în anul 2024.
Din data de 10 martie 2024, este preot slujitor Florin Marcu, care și-a încheiat activitatea ca preot militar la Penitenciarul Botoșani.
Ce bunătăți se vor oferi la hramul bisericii
Gospodinele parohiei, dar și alți făcători de bine, vor pregăti pentru toată lumea prezentă la aceste slujbe: sarmale, cozonac și alte bunătăți. Bineînțeles nu va lipsi vinul pentru cei mari și sucul pentru cei mici.