Vineri, 25 octombrie 2024, scriitoarea Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa de Asturia pentru Litere 2024, în cadrul unei ceremonii prezidate de Familia Regală a Spaniei la Teatrul Campoamor din Oviedo: alături de Majestatea Sa Regele Felipe al Spaniei și Alteța Sa Regală, Leonor, Prințesa de Asturia, au participat Majestățile Sale Regina Letizia, Regina Sofia și Alteța Sa Regală Infanta Sofia.
Premiile Prințesa de Asturia, a căror contribuție excepțională la patrimoniul cultural al umanității a fost recunoscută de UNESCO, sunt cele mai prestigioase premii din Regatul Spaniei, care onorează realizările deosebite ale unor persoane sau instituții în domeniul literar, științific, tehnic, cultural și social, informează Ambasada României în Spania.
În sala plină a Teatrului Campoamor din Oviedo, discursul Anei Blandiana a lansat o reflecție profundă cu privire la rolul poeziei într-o lume secularizată și tehnicizată, prin întrebarea retoricã ”Poate poezia salva lumea?”, transformând misterul, suferința și inexprimabilul într-o ”altă realitate în care ne putem salva”.
La ceremonie au participat, la invitația Fundației Prințesa de Asturia, și însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României în Regatul Spaniei, Raluca Mihăilă, președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, acad. Mircea Dumitru, vicepreşedintele Academiei Române și directoarea ICR Madrid, Maria Floarea Pop, pentru a fi alături de scriitoare la acest eveniment remarcabil pentru întreaga literatură română.
Juriul a acordat premiul poetei Ana Blandiana, primul român care obține această distincție, motivând că opera sa, care vorbește despre înfrângere și speranță, reflectă „o profundă cunoaștere a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune”. Anei Blandiana – Doctor Honoris Causa al Universității din Salamanca – i-au fost traduse în limba spaniolă 11 cărți, unele dintre ele cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este autoarea a peste 30 de cărți, traduse în 25 de limbi, și a obținut numeroase premii internaționale, printre care Premiul Internațional Vilenica (2002) și Premiul Poetul European al Libertății (2016), precum și Legiunea de Onoare franceză.
Premiile Prințesa de Asturia contribuie la promovarea valorilor științifice, culturale și umaniste ca patrimoniu universal și sunt acordate la opt categorii: artă, litere, ştiinţe sociale, comunicare, ştiinţe umaniste, cooperare internaţională, cercetare ştiinţifică şi tehnică şi sport. Fiecare premiu este în valoare de 50 000 de euro şi o statuie de Joan Miró.