Obștea Mănăstirii Sihăstria Voronei îl cinstește astăzi, 9 septembrie, pe ocrotitorul așezământului monahal – Sfântul Cuvios Onufrie.
Cu acest prilej, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți și diaconi, printre care Arhimandrit Ioan Harpa, starețul Mănăstirii Popăuți și exarhul mănăstirilor din zona Botoșani, Protosinghel Ghedeon Huțănașu, starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei.
Sute de credincioși din împrejurimi și din județul Botoșani au venit pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Onufrie, ale cărui moaște se află în incinta mănăstirii, informează Mănăstirea Sihăstria Voronei.
Sfântul Onufrie, cel mai mare sihastru din Botoșani
Între numeroșii părinți care au sfințit pământul țării noastre prin înalta lor viață duhovnicească se numără și Cuviosul Onufrie, cel mai mare sihastru al ținuturilor botoșănene, viețuitor al Schitului Sihăstria Voronei.
Din unele însemnări de pe manuscrisele copiate de el și de ieroschimonahul Nicolae, care a viețuit împreună cu el, știm că s-a născut în jurul anului 1700, în Rusia, probabil într-o familie nobilă, căci a ajuns să fie guvernator al unui ținut.
Ajungând în Moldova, Sfântul Onufrie a viețuit timp de 15 ani, crescând duhovnicește în preajma unor aleși părinți duhovnicești, precum Vasile de la Poiana Mărului și Paisie Velicicovski. În anul 1764, Cuviosul intră în obștea Schitului Sihăstria Voronei, retrăgându-se în pustie spre liniștire.
Timp de 25 de ani va viețui într-o peșteră pe malul pârâului Vorona, într-o aspră nevoință, petrecând în smerenie, înfrânare, tăcere și neîncetată rugăciune. Făgăduindu-se întru totul Domnului Hristos, a îmbrăcat schima cea mare, pe care o va primi din mâna duhovnicului său, starețul Paisie, în anul 1774, la Mănăstirea Dragomirna, revenind apoi în locul nevoințelor sale, la peștera din preajma Sihăstriei Voronei.
La 29 martie 1789, Sfântul Onufrie trece la cele veșnice și este înmormântat de călugări în livadă, la rădăcina unui măr. Nu după mult timp, la mormântul cuviosului au început să se petreacă fapte minunate, care adevereau sfințenia sa.
Pe când domnitorul Mihail Sturdza se afla la vânătoare a găsit un fruct mare și frumos la rădăcina mărului ce străjuia mormântul cuviosului, l-a luat cu sine și l-a dat fiicei sale care era bolnavă de epilepsie.
Cu harul lui Dumnezeu, aceasta s-a vindecat de boală. Minunându-se, domnitorul s-a întors la Vorona și, aflând despre viața nevoitorului pentru Dumnezeu, a poruncit să se dezgroape osemintele lui și să fie așezate spre cinstire într-o raclă în altarul bisericii Mănăstirii Vorona.
Istoricul Mănăstirii Sihăstria Voronei
Biserica Mănăstirii Sihăstria Voronei a fost construita la indemnul domnitorului Moldovei, Mihail Sturdza (1834-1849), in perioada 11 septembrie 1858 – 25 martie 1861, avand ctitori un grup de sase calugari, in frunte cu monahii Ioanichie si Mardarie, veniti de la schitul Cozancea.
Biserica a fost sfintita in anul 1865, martie, 25 de catre PS Arhiereu Chesarie Sinadon, avand hramul Buna Vestire, ulterior primind si aldoilea hram: Duminica Tuturor Sfintilor. Finisarea lucrarilor si pictarea bisericii de catre schimonahul Vladimir s-a terminat in 1876. In perioada 1920-1945 biserica schitului si chiliile au fost reparate facandu-se si acoperis nou cu tabla. (Zidul bisericii fiind deteriorat, in 1937 a fost legat in bare de fier prin truda Ieromonahului Vasile Huminiuc, vietuitor al schitului.)
Tot in aceasta perioada au fost ridicate noi cladiri pentru chilii si s-a construit Paraclisul Sfantul Mina, care a fost sfintit in anul 1941 de Mitropolitul Irineu Mihalcescu. Intre 1945 si 1960 s-au construit chilii noi, staretia, clopotnita si a fost restaurata pictura bisericii. Intre anii 1959-1968, manastirea a
fost inchisa ca urmare a Decretului nr.410 din anul 1959. La deschiderea sa din anul 1969, constructiile se aflau intr-o stare accentuata de degradare. Prin truda egumenului Ghenadie Verenciuc (1968-1972), s-a reparat bolta bisericii, au fost terminate fatadele exterioare.
In anul 1990, Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea asezamantului monahal in regim de manastire cu obste de calugari, primul staret al manastirii fiind Protosinghelul Ghedeon Hutanasu. Tot incepand cu acest an s-au realizat lucrari care au schimbat imaginea manastirii si au imbunatatit traiul vietuitorilor. Manastirea are in componenta: Biserica Buna Vestire, Paraclisul Sf Mc. Mina și Biserica Sf. Onufrie.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta din 6 iulie 2005, a hotarat trecerea sa in randul sfintilor, cu data de praznuire pe 9 septembrie. Alaturi de Sf.Cuv.Onufrie, au trait si alti parinti pustnici dintre care amintim: Samuil Duhovnicul, Damian Monahul, Ioan Pustnicul, schimonahul Veniamin Constantinescu.
In anul 1928, in Duminica Tomei, a intrat ca frate la schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani actualul Patriarh al BOR, PF Teoctist, pana in anul 1930.
Sursa: Mănăstirea Sihăstria Voronei.