Mielul are o semnificaţie deosebită în sărbătorile pascale. Să ne amintim că evreii au sacrificat un miel de Paşti, în timpul lui Moise, şi datorită acestui sacrificiu au fost eliberaţi din sclavia Egiptului şi duşi în Ţara Făgăduită. Iisus Hristos este noul Miel pascal, care s-a jertfit pentru păcatele noastre şi al cărui sânge a pecetluit Noul Legământ. Hristos, Mielul Jertfit, ne-a eliberat de sclavia păcatului şi a deschis porţile către Ţară Făgăduinței.
Ouăle reprezintă simbolul cel mai puternic asociat Sărbătorii Paştelui; vopsite în culori vii, ele sunt un semn al bucuriei. Oul de Paşti simbolizează învierea: aşa cum puişorul iese din coaja oului la o nouă viaţă, tot astfel Hristos a ieşit din mormânt la o viaţă nouă şi veşnică. Romanii aveau o zicală: „Omne vivum ex ovo” („Orice viaţă vine dintr-un ou”); această expresie i-a inspirat pe primii creştini să folosească oul ca un simbol pentru noua viaţă veşnică câştigată pentru noi prin Patima, Moartea şi Învierea lui Iisus Hristos.
Hainele noi au şi ele o semnificaţie specială. În Biserica primară, creștinii care erau botezaţi atunci purtau haine albe. Această îmbrăcăminte albă este semn că persoana care o poartă a fost renăscută prin botez, eliberată de păcat, umplută de har şi a primit demnitatea de creştin. Chiar dacă ceilalţi credincioşi care fuseseră deja botezaţi nu purtau veşminte albe, ei obişnuiau să îmbrace haine noi, pentru a arăta faptul că au înviat la o nouă viaţă prin rugăciune, post şi pocăință în Postul Mare. Îmbrăcămintea nouă poate fi un semn exterior al reînnoirii credinţei în Domnul.
Crinii albi sunt un adaos recent la sărbătorile pascale. În iconografia creştină, crinii au fost întotdeauna simbolul frumuseţii, al purităţii, al sfinţeniei. În Evanghelia după Matei, Mântuitorul face referire la crini: „Luaţi seama la crinii câmpului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Şi vă spun vouă că nici Solomon, în toată mărirea lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceştia”. În unele zone ale țării, aceste flori sunt folosite în mod special pentru decorarea bisericilor cu prilejul Paştelui şi simbolizează noua viaţă a lui Hristos Înviat.